lisabon_naslovna.jpgZabrinutost, problemi, kriza, recesija...riječi kojima smo, htjeli-ne htjeli, okruženi zadnjih mjeseci. Te su teme nažalost postale naša svakodnevica od koje ne možemo pobjeći. Ipak vaš je povjerenik sa suprugom "pobjegao" na nekoliko dana u Portugal i Španjolsku pa vam prenosim dojmove. Bio sam na utakmici između Sportinga i Feyenoorda u Lisabonu te obišao Realov stadion Santiago Bernabeu u Madridu.

Lisabon (portugalski Lisboa) je glavni i najveći grad Portugala. Izgrađen je na sedam brežuljaka. Osnovali su ga Feničani kao utvrdu, a razvio se u srednjem vijeku. Gornji grad, sa spletom uličica i slikovitim ozračjem, ne krije svoje arapsko podrijetlo. Visinska razlika između pojedinih gradskih četvrti riješena je strmim ulicama, dizalima, uspinjačama i tramvajima koji voze strminama od kojih zastaje dah. Lisabonci su nevjerojatno ljubazni i duhom opušteni ljudi.

lisabon_1.jpgDaleko najpopularniji sport u Portugalu je nogomet. Na impresivnom stadionu Estadio da Luz svoje domaće utakmice igra Benfica, a na isto tako impresivnom stadionu igra Sporting. Mi smo bili na otvaranju sezone i predstavljanju domaće ekipe. Sporting je u fenomenalnoj atmosferi igrao protiv Feyenoorda i na žalost domaćih navijača izgubio 1:2, iako je prvo poluvrijme vodio 1:0. 

lisabon_3.jpgNa utakmici je bilo oko 40.000 gledatelja koji cijelu utakmicu navijaju sa svih strana stadiona. Možda jedina zamjerka je ta što nisu organizirani pa svako pjeva svoje pjesme, ali su izuzetno bučni i guraju svoju ekipu. Svojim igračima ne zvižde i svaki pokušaj nagrađuju pljeskom, bez obzira bio on uspješan ili ne. Iako su izgubili na otvaranju sezone, oni su obje ekipe nagradili pljeskom. Ja sam navijao za domaću ekipu jer smo tako lijepo primljeni u njihovom gradu, ali s Dinamovim šalom pronoseći tako sveto ime. Navijači Feyenoorda stigli su u grad dan prije i zabavljali se po gradu. Na dan utakmice su bez problema u svojim dresovima došli u Sportingov Fan shop i nitko ih nije krivo pogledao, a kamoli napao.

madrid_2.jpg

U Madridu smo proveli tri dana. Grad ima preko tri milijuna stanovnika, dok istoimena regija broji čak 5,5 milijuna. Što reći za Real Madrid nego veličanstveno. Real je, zajedno s Barcelonom, najveće španjolsko športsko društvo te jedan od najvećih i najpoznatijih klubova u svijetu. FIFA ga je proglasila najboljim klubom 20. stoljeća, a to i dalje dokazuju kupujući najbolje i najskuplje igrače na svijetu.

Za cijenu od 15 eura može se obići stadion, svlačionice, teren, trofejne dvorane te konferencijska dvorana. Vjerujte mi, ljudi ga obilaze u velikom broju svaki dan i samo u jednom danu zarade više od obilaska stadiona i prodaje suvenira, nego mi od utakmice. Malo sam bio ljubomoran vidjevši sve to, ali to je ipak drugi svijet.

U trofejnoj dvorani su spomenuti i svi naši igrači koji su igrali za Real, a kao što vidite na slici najveći trag ostavio je naš Davor Šuker. Bilo bi lijepo ove godine igrati s njima u Ligi prvaka. To bi bilo sve od mene s ovog putovanja. Lijep pozdrav svim Dinamovcima od vašeg povjerenika i Kake!

lisabon_i_madrid_124a.jpg