goce juricDinamo je tog 30. srpnja 1997. upisao jednu od najvećih pobjeda u svojoj povijesti. Bio je to prvi ogled hrvatskog i srpskog kluba poslije Domovinskog rata, što je susretu dalo ogroman naboj. Svi su Dinamovi navijači tada s optimizmom kretali na stadion, iako smo iz prve utakmice imali zaostatak od jednog gola. U Maksimiru je pukla petarda na ponos svih navijača Dinama i čitave Hrvatske. Takva se utakmica više nikada neće i ne može ponoviti.

Na Maksimiru se toga dana natiskalo 40.000 gledatelja iz svih krajeva Hrvatske, pa čak i iz Australije i Amerike. Naravno da je na utakmici bilo puno i navijača iz Orahovice i okolice.

Dva sata prije početka utakmice, po nesnosnoj vrućini, stadion je već bio pun, a atmosfera neviđena. U gradu je bila ludnica od jutarnjih sati. Ja sam s ekipom krenuo iz Importane centra gdje smo kupili i veliku Dinamovu zastavu. Budući da je to bilo vrijeme kada baš i nije bilo preporučljivo navijati za Dinamo, zastavu su nam oduzeli na ulazu u stadion jer tada nije bilo dozvoljeno unositi navijačke rekvizite s Dinamovim obilježžjima.

Godinu dana nakon toga represija je bila još gora tako da su nam na ulazu skidali i Dinamove dresove. Iako čuvam sve ulaznice s Dinamovih utakmica, ova iz 1997. godine mi je najdraža. Biti na toj utakmici bila je stvar prestiža, a kum Damir iz Zagreba pred blagajnom je u redu čekao cijelu noć kako bismo došli do tog vrijednog papirića.

119_partizan.jpgPrva utakmica u Beogradu završila je pobjedom Partizana 1:0, a naši su se igrači propisno ispromašivali. Silvio Marić zapucao je nekoliko zicera, baš kao i Mark Viduka koji je čak dva puta pogodio okvir gola. No, u uzvratu je trener Marijan Vlak sve odlično posložžio i već u prvih 25. minuta smo vodili 3:0 golovima Marića, Cvitanovića i Viduke.

petarda1_par.jpg

Što god se tog dana uputilo prema golu, ulazilo je. Do kraja poluvremena još se jednom u strijelce upisao Marić, a točku na i u nastavku je stavio svojim drugim pogotkom Igor Cvitanović. Dražžen Ladić je kod 3:0 obranio Vukičeviću jedanaesterac, a svakako treba spomenuti i Edina Mujčina koji je sudjelovao kod čak četiri pogotka. Igračem utakmice proglašen je Silvio Marić.

U toj povijesnoj utakmici za Dinamo su nastupili: Dražžen Ladić, Dario Šimić, Goran Jurić, Kruno Jurčić, Danijel Šarić, Edin Mujčin, Zoran Brlenić, Robert Prosinečki, Silvio Marić, Vladimir Petrović, Damir Krznar, Mark Viduka, Stjepan Tomas i Igor Cvitanović.

Uživajte u videu...