mandza ajaxNa današnji smo dan ostvarili jednu od najvećih Dinamovih pobjeda u novijoj povijesti. Bilo je to prije deset godina, 4. 10. 2007., kada je u uzvratnoj utakmici prvog kola Kupa UEFA, a nakon 0:1 poraza u Zagrebu, Dinamo u Amsterdamu pred 40.000 gledatelja deklasirao slavni Ajax i izborio plasman u Ligu UEFA. Nakon toga je slijedila serija od deset godina zaredom kako smo igrali u skupinama europskih natjecanja. Sve do ove godine.

Grandiozna Amsterdam Arena, jedan od najljepših i najmodernijih stadiona na svijetu, očito ležži Modrima. Drugi put u devet godina Dinamo je na tom terenu slavio protiv četverostrukog europskog prvaka Ajaxa, kluba fascinantne tradicije i ugleda. Godine 1998. u Ligi prvaka pobijedili smo 1:0 majstorskim pogotkom Josipa Šimića koji je lobao jednog od najboljih svjetskih vratara Van der Saara, a 4. listopada 2007. pobijedili smo na istom tom stadionu 3:2, s tim da smo u jednom trenutku vodili s nevjerojatnih 3:0!

amsterdamarena big

Nakon što su Modri u 90 minuta uspjeli dostići prednost Nizozemaca iz prve utakmice, igrani su produžžeci. U prvih šest minuta prvog nastavka Mario Mandžžukić zabio je dva gola i sve je praktički bilo riješeno. Za razliku od prve utakmice, pristup je bio neusporedivo hrabriji i to se na kraju isplatilo. Dinamo je odigrao veliku utakmicu i privukao na sebe pažžnju cijele Europe, a pogotovo dvostruki strijelac Mandžžukić, na kojemu je, osim što je zabio dva pogotka, napravljen i jedanaesterac koji je uspjašno realizirao Luka Modrić. Danas igraju u Juventusu i Realu.

mandzagooool

Iako su svi isticali kako je amsterdamski trijumf u prvom redu plod zalaganja i igre cijelog kolektiva, nekoliko je pojedinaca iskočilo i zaslužžilo epitet više, a to su prije svega dvostruki strijelac Mario Mandžžukić, zatim neuhvatljivi Luka Modrić, pokretač svih akcija te vratar Georg Koch koji je svojim sigurnim intervencijama uvelike doprinio na putu do velikog trijumfa. Dinamov je pothvat ocijenjen kao najveće iznenađenje prvog kola Kupa UEFA, pogotovo ako se zna da su za Ajax igrali Suarez, Huntelaar, Stam, Stekelenburg...

Za kraj valja spomenuti sve sudionike te povijesne pobjede - Koch, Etto, Drpić, Schildenfeld, Carlos, Čale, Vukojević, Pokrivač, Sammir, Guela, Modrić, Tadić, Mikić i Mandžžukić. Trener je bio Branko Ivanković.