obvezno biti prvakNakon ispadanja iz Europe i reprezentativne stanke, vraćamo se domaćem prvenstvu. Još se uvijek nismo oporavili od Skenderbeua, ali treba se odmah okrenuti prvenstvu i pod obvezno vratiti naslov prvaka jer samo on sljedeće sezone donekle jamči europsku jesen. Zašto? Zato što od sljedeće godine idu velike promjene u sustavu kvalifikacija i bit će ogromna razlika jesmo li prvaci ili nismo. Dakle, osvojiti naslov postaje važnije nego ikad.

Iako kod nas mediji o tome jako malo pišu, ući u Ligu prvaka od iduće sezone bit će jako teško, dok bi naslov u nacionalnom prvenstvu praktički osigurao barem nastup u Europskoj ligi. Nikako si ne smijemo dozvoliti da dvije godine zaredom ostanemo bez europskih utakmica. Ovo je bila zadnja godina kada je čak četiri hrvatska kluba imalo šansu ući u EL jer će protivnici nagodinu biti isključivo iz najjačih liga. Naravno da ćemo ako osvojimo naslov napasti i Ligu prvaka, ali u play-offu više nećemo igrati protiv Skenderbeua ili Salzburga protiv kojih smo igrali zadnja dva puta. Upasti u skupine bit će znanstvena fantastika, pogotovo s ekipom kakvu trenutno imamo.

I tako dok bi prvak u slučaju ispadanja tijekom kvalifikacija išao na protivnike kao što su Žalgiris, Sheriff, Budućnost, Dundalk i sl., s druge strane neprvaci će za ulazak u EL igrati protiv klubova kao što su Everton, Milan, Zenit, Fenerbahce itd. Među nositeljima neće više biti ekipe kao što su Liberec, Maccabi ili Austrija Beč. Dolazi do toga da će praktički biti teže ući u grupe Europske lige, nego što je do sada bilo osvojiti barem drugo mjesto u skupini. Povećava se broj klubova koji će izravno ući u skupine + svi ovi koji ispadnu iz kvalifikacija Lige prvaka. Bit će to izuzetno težak put za sve klubove iz zemalja ispod Top 10.

Dakle, kao što sam već rekao, osvojiti naslov postaje važnije nego ikad. Nama sad slijede četiri relativno lakše utakmice, mada i to treba uzeti sa rezervom jer smo to mislili i kad smo igrali protiv Albanaca. Za dva dana igramo protiv Rudeša, zatim idemo tri utakmice zaredom u goste i to ovim redom: Zaprešić, Pula i Vinkovci. Iz te četiri utakmice računamo na svih 12 bodova. Sve ispod toga bit će veliki neuspjeh. 

Prave utakmice slijede nam sredinom listopada, a do tada ćemo biti jači za Arijana Ademija kojeg s nestrpljenjem očekujemo. Nadamo se da će nam već od prve utakmice biti pojačanje i vođa na terenu, kakav je bio i prije suspenzije. Prvi derbi igramo na Maksimiru 14. 10. protiv Osijeka, sljedeće kolo idemo u Split Hajduku, da bi listopad zaključili utakmicom protiv prvaka. Osijek, Hajduk i Rijeka tri kola zaredom. Ako i ove utakmice prođemo neokrznuti, kao što smo to učinili u prvom dijelu sezone, onda ćemo biti glavni kandidat za nslov prvaka. Do kraja godine opet bi imali lakši raspored, a u zimskom prijelaznom roku očekujemo poneko pojačanje i da Gavran sleti na Maksimir.

Nema predaje Maksimir