slavlje travnjakIako nam padne mrak na oči kad se sjetimo Skenderbeua, pogled na tablicu vrati nam osmijeh na lice. Premda je tek polovica rujna, u Rijeci i Splitu već je počela sezona grijanja. U Rijeci je -4, a u Splitu čak -9. Budući da ove godine nakon 10 godina ne igramo u Europi, sve smo karte bacili na prvenstvo. Odmah na početku bitno je napraviti što veću razliku od najbližih pratitelja. Hajduk je očekivano ispao iz utrke, a s Rijekom ćemo se i ove godine boriti za prvaka.

Nakon standardne splitske euforije, Hajduk je jučer izgubio i treći derbi u prvoj četvrtini prvenstva pa se čini da će sezona sličiti na onu prethodnu kada smo se s Rijekom borili za titulu sve do pred kraj prvenstva. Mi još uvijek ne izgledamo onako kako bismo svi željeli, ali start u prvenstvo nam je strašan. Trenutno smo na prvoj poziciji s 92% osvojenih bodova. Od mogućih 27 bodova, mi smo osvojili 25, uz gol razliku 23:5. Imamo 8 pobjeda i tek jedan remi protiv Osijeka. U tri derbija protiv Hajduka, Rijeke i Osijeka imamo dvije pobjede i već spomenuti remi s Osijekom, uz gol razliku 6:2.

Iako su nas iz Hajduka uvjeravali kako je ovo konačno njihova sezona, a neki novinari pisali kako će se Hajduk prošetati ligom, ni ove godine ništa od toga. Otpali su već na samom početku jer ih je Rijeka i dvadeseti put zaredom ponizila. Prosto nevjerojatno zvuči podatak da je prošlo točno 20 utakmica, 5 godina i više od 2000 dana otkako je Hajduk zadnji puta pobijedio u jadranskom derbiju, da su od mogućih 60 osvojili samo 7 bodova. Nemaju puno bolju statistiku ni protiv nas (2 pobjede u 20 utakmica), ali ovaj skor protiv Rijeke je stvarno nevjerojatan. Da je u pitanju Real Madrid bilo bi previše, no što je tu je. Nije da se žalimo, dapače. Hajduk je otpao iz utrke za naslovom prvaka, a jedini pravi konkurent bit će nam i ove sezone Rijeka.

Nakon što smo riješili Rudeš i Inter, pred nama su još dvije lakše utakmice, barem na papiru. Prvo idemo u Pulu Istri, a zatim i u Vinkovce Cibaliji. Moramo i dalje nizati pobjede te do međusobnog ogleda s Rijekom, 28. listopada na Maksimiru, čekati na njihov eventualni kiks. Možda već u petak u Koprivnici. Zbog njihovog paralelnog igranja u Europi, kiks je neminovan i mi ga moramo iskoristiti te im još više pobjeći na tablici. Samo čekamo na novi bijeg.

Ono što nas posebno veseli su utakmice u listopadu. U 12. kolu igramo protiv Osijeka, zatim idemo Hajduku i onda nam dolazi Rijeka. U prvom smo dijelu iz tri derbija uzeli 7 bodova. Ne bi se bunili da se to ponovi i sljedeći mjesec jer bi to značilo da smo i dalje neporaženi i da smo još više povećali prednost. Zanimljiva jesen je pred nama. Mi ćemo na derbijima opet biti na Maksimiru, kao i na utakmici u Vinkovcima, a ostali kako žele. Najvjerniji su uvijek tu.

slavlje travnjak1