dinamo sibenikUoči utakmice između Hajduka i Dinama, jedan je portal objavio fotografiju iz službenih prostorija HNK Šibenik na kojoj se vidi kako Šibenik nije slučajno nazvan bastion Dinama u Dalmaciji. Možda će neupućenima zvučati čudno, ali ovaj grad u srcu Dalmacije jedno je od najvećih uporišta navijača Dinama izvan Zagreba. Navijačka baza je toliko jaka da se o Šibeniku običava govoriti kao o gradu koji je tradicionalno naklonjen plavoj boji.

Krešimirov grad dao je Dinamu Dražu Jerkovića, legendarnog centarfora koji je za naš klub zabio preko 300 golova. Dao je i Krasnodara Roru koji je s Dinamom ostvario najveći uspjeh u povijesti kluba. Danas u klubu igra Arijan Ademi, prije njega tu je bio Ante Rukavina. U Šibeniku je rođen i veliki Dražen Petrović koji je odveo Cibonu do dva naslova europskog prvaka. Njegov brat Aco također je bio veliki dinamovac.

Nitko zapravo ne zna kako je došlo do tog raskola da je Šibenik podijeljeni grad. Razlozi sežu daleko u povijest jer se u bivšoj državi znalo da je Hajduk simbol Dalmacije, a Dinamo simbol Hrvatske. Upravo se iz tog razloga mnogo ljudi u Šibeniku deklariralo dinamovcima. Navodno su šibenski dinamovci više privrženi svom gradu, dok su hajdukovci više orijentirani Splitu.

Upravo je taj animozitet prema Splitu rezultirao da se većina Šibenčana okrenula prema Dinamu. Nije zanemariva ni činjenica da se među Šibenčanima Dinamo doživljavao kao pravi hrvatski klub, prema kojemu su gajili simpatije i zbog činjenice da je često bio u nemilosti komunističkog režima. Kažu da Šibenčani iz grada naginju Dinamu, a oni iz okolice Hajduku te da nije rijetkost da se u jednoj obitelji nađe otac žestoki hajdukovac, dok je njegovu rođenom sinu draža modra boja.

I u Splitu, kao i u ostatku Dalmacije, također postoje dinamovci, ali su nekako tiši. Jedan od najpoznatijih koji nikada nije krio za koga navija legendarni je Dinamov povjerenik Mirko Ćorić. On je na vrućem splitskom terenu godinama skupljao članove i organizirao Plave noći. Otac i brat bili su mu hajdukovci, no otac je otišao raditi u Njemačku pa je Mirko ostao živjeti s djedom koji mu je rekao: "Navijaj za Hrvatsku i Zagreb". Tako je Mirko s 12 godina postao član Dinama, a povjerenički posao obavlja preko 40 godina. 1982. godine imao je 542 člana i bio četvrti u Jugoslaviji.

ŠIBENIK VOLI DINAMO - DINAMO VOLI ŠIBENIK!

sal sibenik dinamo