dm naslovO Domovinskom se ratu može pisati jako puno i dugo, ali jedno je sigurno - Hrvatska je slobodna i nezavisna, a to ne bi bila bez hrabrih hrvatskih branitelja. Tako je jučer, u lijepo popunjenom hotelu "Dukat", predstavljena knjiga "58" HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca autora Damira Markuša koji je bio sudionik ratnih zbivanja u Vukovare te 1991. godine. U knjizi Markuš iznosi događanja od momenta dolaska u Vukovar i Bogdanovce.

Glavna je vrijednost ove knjige, u čijem su pisanju Markušu pomogli profesionalni povjesničari Ante Nazor i Tomislav Šulj, što dokazuje da su HOS-ovci bili hrvatski branitelji bez ikakvih ideoloških “dodataka”, među najhrabrijima i među najpoštenijima. HOS-ove postrojbe u Republici Hrvatskoj nisu se borile ni za kakvu totalitarnu državu, nisu progonile ljude na nacionalnoj osnovi, nisu činile ratne zločine. Nisu se borili ni za jednu stranku, nego za Hrvatsku.

Knjiga je tiskana na masnom papiru, u tvrdom uvezu, na ukupno 248 stranica. U knjizi se nalaze i fotografije snimljene u Vukovaru i Bogdanovcima u rujnu, listopadu i studenome 1991. Snimali su ih HOS-ovci i drugi branitelji grada, a većina uglavnom nasmijanih branitelja što ih gledamo u knjizi su nažalost poginuli.

Gotovo su svi nazočni kupili barem po jednu knjigu, a Damir je našoj Udruzi poklonio jednu s posvetom. Bio je to susret kojega ćemo se svi uvijek rado sjećati.

zt