gs17 naslovJučer je predsjednik Udruge bio na tradicionalnoj predbožićnoj skupštini GNK Dinamo. Podsjetimo, predsjednik naše Udruge izabran je u skupštinu još 2011. godine kao jedan od 10 najuspješnijih Dinamovih povjerenika. Od 80 članova, koliko ukupno broji skupština, prisutnih je bilo 61, od toga 6 povjerenika. Glavne su teme bila izvješća o sportskim i financijskim rezultatima u tekućoj godini te ponovni pokušaj preoblikovanja kluba. 

Nakon uvodnog protokolarnog govora predsjednika Mirka Barišića, riječ je preuzeo direktor Tomislav Svetina koji je iznio izvješće o sportskim i poslovnim rezultatima u 2017. godini. Naglasio je kako sportski planovi nisu ostvareni, kako je Dinamo nakon 11 godina apsolutne dominacije izgubio titulu prvaka, ali i titulu pobjednika Kupa. Istaknuto je kako je u narednoj godini cilj vraćanje titule u Maksimir i ponovni ulazak u grupnu fazu europskih natjecanja, ponajprije Ligu prvaka.

Nakon izvješća direktora Svetine, riječ je preuzeo Matej Škegro, direktor financija. Govorio je prvenstveno o revidiranom poslovnom planu za 2017. i planu za 2018. godinu. U 2017. godini Dinamo planira uprihoditi 227,5 milijuna kuna, ponajviše od prodaje igrača (194 milijuna kuna) te nagrade UEFA-e (16 milijuna kuna).

Ukupni rashod Dinama u 2017. godini, prema revidiranom planu, trebao bi biti 326 milijuna kuna, odnosno 8% veći od inicijalnog plana, što je objašnjeno neuspjehom u Europi. Za sljedeću 2018. godinu plan poslovanja uključuje veće prihode, točnije 279 milijuna prihoda, pri čemu je naglašeno kako će većina doći iz inozemstva. Očekuje se 60 milijuna kuna prihoda iz UEFA-e, 195 milijuna kuna od prodaja igrača i 4 milijuna kuna komercijalnih prihoda. Planirani rashod za 2018. godinu iznosi 266 milijuna kuna, od čega će na materijalne rashode otići 165 milijuna kuna.

Ono što je uslijedilo nakon izlaganja direktora financija može se činiti kao iznenađenje, ali je nastavak procesa koji Dinamo već duže vrijeme priprema. Kako je naglasio direktor Svetina, elaborat o pretvorbi kluba u športsko dioničko društvo predan je povjerenstvu pri HNS-u koje bi o istoj točki trebalo odlučiti 15. prosinca. Obzirom na to da je Elaborat već predan prošle godine, no nije zadovoljio kriterije Povjerenstva, u Dinamu su odlučili angažirati uglednu revizorsku kuću PriceWaterHouse te odvjetničko društvo Hanžeković kako bi ovoga puta prijedlog bio prihvaćen.

Elaborat sadrži plan poslovanja za narednih 13 godina, a prema riječima Svetine Dinamo bi od iduće sezone trebao krenuti kao športsko dioničko društvo. Ono što svakako zanima navijače i eventualne ulagače u dionice Dinama je temeljni kapital koji je procijenjen na 210 milijuna kuna. Postupak kupnje dionica provodio bi se u četiri kruga, pri čemu bi u prvom sudjelovala jedinica lokalne samouprave, odnosno Grad Zagreb, u naredna dva kruga članovi te u posljednjem krugu svi zainteresirani.

Sljedeća skupština GNK Dinamo trebala bi biti krajem veljače ili početkom ožujka na kojoj će se prezentirati konkretni rezultati poslovanja za 2017. godinu.

elaborat gs