janice mi te volimo naslovProšlo je deset godina od početka globalne financijske krize koja je obuhvatila cijelu Europsku Uniju. Tijekom krize  urušavala su se najjača svjetska gospodarstva, zatvarali se milijuni radnih mjesta, padala je potrošnja. Svega toga nije bila pošteđena ni Hrvatska. Čak štoviše, kriza je ovdje trajala mnogo duže nego u drugim zemljama. Mogli bismo reći da još uvijek traje. Mislili smo da će našom samostalnošću sve biti bolje, međutim...

Sve što je nekada bilo loše smo zadržali, a tomu smo samo dodali demokraciju, pogotovo one njene nešto lošije strane. Globalna ekonomska kriza imala je prilično značajan učinak na sve segmente hrvatskog gospodarstva i društva, pa tako i na sport. I sad smo tu gdje jesmo. Sve smo siromašniji, ne samo materijalno nego i moralno. Tu smo nekako dotaknuli dno.

Kriza morala je kad pojedinci traže opravdanje za svoje nemoralno postupanje, a većina šutljivo promatra ili tek licemjerno uzdahne zbog teških vremena i traži priliku da se i sama okoristi krizom morala. Trebali bismo i u krizi biti svjesni da je moralno ne činiti drugome što ne želiš da tebi čine.

I tako od svih tih silnih problema koji postoje u Hrvatskoj, grupa nasilnika kao najveći problem vidi u Janici Kostelić koju verbalno napadaju na najprimitivniji način. Očekivali biste da se u krizi skandira protiv političara, da se traže njihove ostavke, da se održavaju prosvjedi i sl., kad ono najveći problem u državi su Janica Kostelić i Luka Modrić.

Najnoviji se dogodio prije nekoliko dana na košarkaškoj utakmici u Zadru kada su ti, tzv. navijači, na najstrašniji i najprizemniji način izvrijeđali sportašicu koja je ikona ne samo hrvatskog, nego i svjetskog sporta. Nemamo mi problema s tim što oni urliču, nego imamo problem što mediji prenose te poruke i na taj ih način promoviraju, a mnogi čak i odobravaju.

janice mi te volimo big1

Janica je oličenje Hrvatske u svijetu i nitko, ali baš nitko, nije dao ugledu Hrvatske kao što su to učinili hrvatski sportaši, pogotovo Janica. Takvim veličinama u svijetu dižu spomenike, a kod nas ih se vrijeđa. Činjenica je da u Hrvatskoj postoje mnogo veći problemi od sporta pa upravo radi toga čudi ovakvo ponašanje tih nasilnika koji su, navodno, ljubav prema svom klubu stavili kao prioritet u životu i sve su podredili tome.

To im je dnevna preokupacija, a neprijatelje su pronašli u Janici Kostelić i Luki Modriću koji je nakon svjedočenja na sudu postao u dobrom dijelu javnosti gotovo zločinac. Ne bi nas čudilo da uskoro kaže zbogom i reprezentaciji. Živimo u predivnoj zemlji u kojoj se na sve moguće načine ubija ljubav prema njoj.

Kakva su to mjerila? Što nam se dogodilo? Nemojmo se čuditi što nas u svijetu baš ne uvažavaju. Zašto bi nas cijenili kad se tako ponašamo prema svojim najboljim i najpoznatijim ljudima, kad sami sebe ne cijenimo i samo tražimo kako ćemo nekome podmetnuti nogu? Hrvat će ti sve oprostiti, samo uspjeh neće. To su na svojoj koži osjetili najveći hrvatski sportaši Janica i Luka, a vjerojatno bi isto tako prošao i pokojni Dražen da je živ. To je naša realnost. To je priča iz Hrvatske.

Što na kraju reći nego poslati poruku: Janice i Luka, mi vas volimo! Vi ste naši!

janice mi te volimo big