kresimir baric naslovDok je za jedne nogomet potpuno nevažna stvar, za druge je on jedna velika strast i način života. Oni se zovu kolekcionari. Njihovi su ormari i police premali za sve što su skupili, ali to ih ni jedne sekunde neće zaustaviti da svakim danom sve više obogaćuju svoje kolekcije. Jedan od takvih zaljubljenika u nogomet i Dinamo je Krešimir Barić - najveći kolekcionar Dinamovih suvenira i dresova u Hrvatskoj. On je navijač bez premca.

Sportsko kolekcionarstvo pojava je na koju često nailazimo u navijačkim krugovima. Svaki zaljubljenik u neki klub voli imati predmete vezane uz taj klub. Dresovi, šalovi, kape i ulaznice samo su neki od uobičajnih kolekcionarskih predmeta. Uz te standardne, postoje i mnogi drugi egzotični predmeti za sakupljanje kao što su kopačke, kapetanske trake, kapetanske zastavice, golmanske rukavice, značke, figurice, albumi sa sličicama itd. Nekima ni to nije dosta pa troše velike novce kako bi pribavili relikvije iz klupske povjesti preko interneta i držali ih u vitrinama svoga doma.

kresimir baric2

Svi klubovi koji imalo drže do sebe imaju klupske muzejske prostore u kojima svojim navijačima i nogometnim dobronamjernicima pokazuju svoju prošlost, uspjehe, zanimljive dane…

Ti su muzeji prepuni starih ulaznica, lopti, kopački, dresova, šalova, privjesaka, značaka, dokumenata, pokala i medalja. Nažalost, hrvatski klubovi, pa tako ni Dinamo, nemaju svoj muzej pa baštinu kluba čuvaju entuzijasti koji u svojoj kolekciji čuvaju pravo malo bogatstvo. Oni se brinu da klupske stvari i dragocjenosti ne bi ostale zaboravljene, izgubljene i uništene. Oni čuvaju klupske memorabilije.

kresimir baric3

Jedan od takvih zaljubljenika u nogomet i plavu boju je strastveni kolekcionar iz Zagreba, Krešimir Barić, čije nogometno kolekcionarstvo ne poznaje granice, što se može vidjeti i iz fotografija koje nam je poslao samo za ovu prigodu.

Kao što vidite, u njegovom se privatnom muzeju nalazi 250 dresova, kopačke i pehari iz 40-ih godina prošlog stoljeća, programi, šalovi, zastavice, kape, šeširi, lopte, ma sve što možete zamisliti. Puno je toga dobio i nabavio, ali puno i kupio.

Sve to u svom domu pomno čuva kolekcionar bez premca. Kako sam kaže, kada bi se skupili svi Dinamovi kolekcionari i na nekom novom stadionu, u nekom budućem muzeju, izložili svoju kolekciju, Dinamov bi muzej bio u rangu jedne Barcelone, a možda i bolji.

kresimir baric5

U Krešinoj se kolekciji nalazi i potpisani dres Štefa Lamze iz legendarne 1967. godine kada je Dinamo osvojio Kup velesajamskih gradova. Potraga je trajala godinama, a dres je nabavio u Srbiji od jednog sportaša. Ne zna se kako je tamo završio, ali se zato dobro zna da je završio u Krešinoj kolekciji. Koliko je poznato, to je jedini dres iz tih godina koji je preživio sve do danas.

Krešo ne voli isticati sebe, već svoju kolekciju. Ja imam sreću što sam pozvan da prvom prilikom sve to vidim uživo. Jedva čekam da uz hladno pivo pregledavamo klupsku povijest. Ima ljudi koji su čuli za njegovu kolekciju, ponudili mu lijepu svotu kako bi je otkupili, no Krešo za to ne želi ni čuti. Osim što je kolekcionar, veliki je i navijač Dinama. Gleda svaku domaću utakmicu, a kad god uzmogne ide i na gostovanja. 

kresimir baric6

Uspostavio je dobre kontakte sa sadašnjim i bivšim igračima koji znaju njegovu strast i nerijetko ga se nesebično sjete s nekakvih poklonom jer kolekcionarstvo je neizlječiva bolest koja vas uvijek tjera da "kopate" još dalje. Ako nemate svoju kolekciju, nadamo se da smo vas ovim člankom potakli da i vi počnete sakupljati predmete svog voljenog kluba.

Pogledajte isječak iz emisije Špica, riva, korzo koje je emitirana prije nekoliko dana i uvjerite se o kakvom se navijaču radi...