clanska47Zahvaljujući portalu Aukcije.hr i oglasniku Njuškalo, ovih sam dana uspio doći do vrijednih memorabilija koje sam oduvijek htio imati u kolekciji. Nikada nisam ni mislio da se do takvih stvari može doći. Tako se sada u Plavom kutku nalazi prva Dinamova članska iskaznica iz 1947. godine dok se klub još zvao FD Dinamo. To je do sada najstariji predmet koji imam u svojoj kolekciji. Ljudi se hobijima bave iz raznoraznih razloga, najviše radi zadovoljstva.

Hobiji opuštaju i nude promjenu svakodnevice. Mnogi jednostavno uživaju u sakupljanju njima dragih predmeta. Tako se i sam bavim kolekcionarstvom Dinamovih suvenira već nekih 35 godina. Kolekcionarstvo nas vraća u prošlost i upoznaje s mjestima i ljudima koji su skoro već zaboravljeni.

tanjur1970

Dakle, kolekcionarstvo može biti nezasitna strast. Ipak, ne mora biti tako. Ukoliko taj hobi ima svoje mjesto te ukoliko smo u njemu uravnoteženi i umjereni on može biti razbibriga, užitak pa čak i nešto poučno. Mudro je dobro razmisliti koliko ćemo vremena i novca potrošiti na neki hobi.

Npr. ovaj porculanski tanjur s kraja 60-ih i početka 70-ih godina platio sam na aukciji 315 kn. Nekome će to biti puno, nekome malo. Uglavnom, radi se o jednom od najljepših Dinamovih suvenira ikada na kojemu su prikazana tri naslova prvaka, pet kupova i najvredniji trofej u povijesti kluba - Kup velesajamskih gradova.

memorabilije new

Zatim je tu još jedna članska iskaznica i to iz 1963. godine. Gramofonska ploča izašla je u produkciji Jugotona krajem 1969. godine. Na jednoj je strani Dinamova pjesma, a na drugoj kratka reportažža u kojoj pet najpoznatijih igrača iz bogate povijesti govore o Dinamu. Dinamova je pjesma prvi put izvedena 26. 11. 1969. na stadionu u Maksimiru na utakmici protiv Olympiquea iz Marseillea u okviru natjecanja za Kup pobjednika kupova. Najstariji Dinamov vjesnik koji imam u kolekciji je iz 1954. kada je Dinamo po drugi put osvojio naslov državnog prvaka. Vjesnik je tiskan na 65 stranica.

fd dinamo

I na kraju tu je već spomenuta članska iskaznica iz davne 1947. godine koja glasi na ime Eugena Kumičića, dinamovca koji je dijelio ime s poznatim hrvatskim književnikom. Nadam se da će sve ove memorabilije jednoga dana naći svoje mjesto u nekom budućem Dinamovom muzeju, na nekom novom stadionu. Svi koji ste zainteresirani vidjeti Plavi kutak uživo, slobodno se javite. Uz Dinamovu povijest, čeka vas i hladno pivo.

pkutak velika