klaric naslovNa poziv Vladimira Klarića, umirovljenog profesora povijesti, prošli sam vikend posjetio tog živahnog 80-godišnjaka u njegovom domu u Požegi. Prof. Klarić prava je enciklopedija i posjeduje arhivu kakvu nemaju ni u klubu. Radi se o jednom od najvećih kolekcionara u Hrvatskoj koji je pogledao naš film o prvih 10 godina te poželio jedan veliki dio svoje kolekcije pokloniti upravo povjereniku iz Orahovice. Kući sam se vratio s 10 kilograma memorabilija.

Kada uđete u stan prof. Klarića, osjećate se kao da ste upravo kročili u muzej. Jednostavno ostanete kao ukopani i ne možete vjerovati o kakvoj se tu ljubavi prema Dinamu i sportu uopće radi. Sve sobe, kuhinja, hodnik pa čak i kupaonica puni su Dinamovih suvenira. Zastavice, šalovi i uramljene slike nalaze se na baš svakom zidu. A kad profesor otvori ormare, onda potpuno ostanete bez teksta. Oni su do vrha puni monografija, značaka, Dinamovih vjesnika i revija, Sportskih novosti, SN revija, Tempa, svih brojeva magazina Nogomet i Košarka itd.

klaric1

Nisu tu samo Dinamove memorabilije, nego se u ormarima krije na desetke knjiga o Hajduku, Crvenoj zvezdi, Partizanu, Željezničaru, Borcu, Vardaru, ma sve što ima veze sa sportom. Budući da u obitelji prof. Klarića nema zainteresiranih koji bi sve to naslijedili, on je jedan veliki dio svoje arhive poklonio meni, tj. sve ovo što vidite na stolu. Tu se zaista radi o neprocjenjivom blagu iz 50-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, pa čak i nekoliko stvari iz novijeg vremena. Ostalo će naslijediti profesorov unuk Filip koji je od rođenja član Dinama.

klaric3

Gospodin Klarić prvi se put učlanio u Dinamo tek 1956. jer tada nije bilo jednostavno kao danas postati Dinamovim članom iz provincije. Komunikacije su bile otežane, a putovanja komplicirana i teška. Te 1956. došao je u Zagreb upisati fakultet, no prije toga je svratio u Haulikovu ulicu gdje su bile Dinamove prostorije i potpisao doživotnu vjernost Dinamu koja traje pune 62 godine.

Tek nakon toga je otišao na Filozofski fakultet i upisao studij povijesti koju je predavao čitav svoj radni vijek. Prvo u Garčinu, a zatim u požeškoj gimnaziji. Ovo je samo dio suvenira koje mi je poklonio gospodin Klarić, a koje ću trajno čuvati u njegovo ime, s nadom da će to sve jednog dana završiti u nekom budućem Dinamovom muzeju, na nekom novom stadionu...

klaric5