muz1Već sam nekoliko puta pisao o svom Plavom kutku, tj. o jednoj sobi koja se polako pretvara u pravi mali muzej. Mali samo zato jer mi ponestaje prostora u stanu. Dok čekamo da Dinamo dobije novi stadion i muzej kakav dolikuje svakom velikom klubu, vrijedni kolekcionari i dalje svakodnevno skupljaju memorabilije nadajući se kako će sve to jednoga dana završiti u nekom budućem muzeju. Jučer je u mojoj kolekciji završilo nekoliko vrlo rijetkih i vrijednih suvenira.

Ono što je krenulo kao hobi koji se razvio iz čiste ljubavi prema klubu, polako prerasta u strast. Prvi suveniri koje sam dobio na poklon bili su kapa, šal, razglednice igrača i ukrasni tanjurić za zid. Bilo je to 1982. godine kada se otac vratio iz Zagreba s proslave naslova prvaka. Od tada sam počeo skupljati sve što je vezano uz Dinamo i danas imam zaista zavidnu kolekciju na koju sam izuzetno ponosan.

muz2

Sretan sam što sam sve čuvao tako da danas posjedujem oko 300 Dinamovih ulaznica, 30-ak originalnih dresova (11 nošenih, tzv. matchworn dresova), 30-ak majica, kopačke Domagoja Antolića i Arijana Ademija, golmanske rukavice Antonija Ježine, sportske hlačice Mathiasa Chage, kapetansku traku, kapetanske zastavice, oko 150 brojeva Dinamovog vjesnika i revije, monografije, značke, šalove, kape, privjeske, kemijske olovke, maskote, članske iskaznice, razglednice, porculanske tanjure, lopte, ploče, zastave, sjedalice, čaše, tapiserije, magnete, naljepnice i još puno toga. Teško je reći koji mi je eksponat najdraži.

muz3

Jučer sam nabavio zaiste vrlo rijetke i vrijedne stvari. Najstariju brošuru iz 1951. godine, zatim još tri brošure iz 50-ih godina prošlog stoljeća, knjigu Dinamovo proljeće autora Zvonimira Milčeca, jednu od prvih zastavica s početka 60-ih godina, dvije iz 70-ih te dvije iz 80-ih godina. Tu je još i lopta iz 1969. godine koja se pojavila nakon finala kupa u kojemu smo s 3:0 pobijedili Hajduk. Kažu da slika govori više od 1000 riječi pa zavirite u Dinamov muzej u Orahovici...

muz4

muz5

muz6

muz7

muz8

muz9

muz10

muz11

muz12