olmo budimirSjećate li se prošlogodišnje Uefine pohvale kada nas je opisala kao Real Madrid kvalifikacija? Dok su zlobnici tvrdili kako je Dinamo europska sramota, mi vas podsjećamo da je utakmica protiv Astane bila 21. uzastopna kvalifikacijska utakmica bez poraza. Prošle sezone, nakon 10 godina u nizu, nismo nastupali u grupnoj fazi europskih natjecanja zbog senzacionalnog ispadanja od albanskg Skenderbeua, ali ni tada nismo izgubili.

Zadnji klub koji nas je pobijedio bio je danski Aalborg 2014 godine. Dinamo je danas opet pred vratima raja. Najveći, najbogatiji i najuspješniji klub u ovom dijelu Europe napravio je veliki korak prema plasmanu u grupnu fazu europskih natjecanja. Ako u uzvratu za tjedan dana obranimo prednost od 2:0, imamo osiguranu eurposku jesen u Maksimiru, s velikim šansama da ponovno u Zagrebu slušamo himnu Lige prvaka i da uživamo u atmosferi velikih nogometnih događaja.

Bit će to 11. put u zadnjih 12 godina što je iznimno dostignuće i za klubove koji dolaze iz liga petica, a kamoli ne iz jedne Hrvatske na jugoistoku Europe. Takav niz nemaju ni mnogi europski velikani poput Manchestera, Liverpoola, Milana, Intera, Borussije, Ajaxa i mnogih drugih slavnih klubova. Nakon sjajnog uspjeha reprezentacije na Svjetskom prvenstvu bio bi to šlag na tortu. Treba biti oprezan i ići utakmicu po utakmicu, ali se nikoga više ne trebamo bojati. Ni Hapoela, ni Astane, ni Young Boysa.

Koji su razlozi za takav optimizam? Dinamo igra europski. Čini se da su se sve kockice posložile. Iako je to još daleko od sjajnog izdanja, Dinamo izgleda jako dobro. U obrani je to konačno posloženo, imamo kontru i polukontru, imamo trenera koji je stvorio kolektiv koji više ne ovisi o igračkoj lucidnosti pojedinca, već opasnost prijeti sa svih strana. Dinamo pokazuje obrise velike momčadi.

Hapoel je tri godine zaredom prvak Izraela, a mi smo mu u dvije utakmice utrpali 7 komada. Astana je apsolutni vladar klupskog nogometa u Kazahstanu, respektabilna momčad koja se već dokazala igrajući u grupnim fazama Lige prvaka i Europske lige, a mi smo ih takoreći ostavili bez udarca u okvir gola. Vjerujemo da ćemo obraniti prednost i onda hrabro napasti Ligu prvaka koja nam osigurava bogati bonus i koja jamči gomilanje trofeja.

Na kraju poruka svima onima koji su tvrdili da je Dinamo pokraden i da je samo pitanje kada će krenuti strmoglavi pad. To već slušamo godinama. Morat ćete još malo pričekati i naći si neku drugu zanimaciju u životu.

Vidimo se u utorak na Maksimiru kada će nas klub počastiti još jednom pobjedom i razveseliti sve one koji dišu i žive za Dinamo. Do sada je osnovnu opremu (čitaj godišnju ulaznicu) osiguralo 13 naših članova, ali to nije sve jer se javilo još nekoliko vas koji ju namjeravaju kupiti. Požurite, miriši na proljeće...

1astana