ljepotica_hnl_naslov.jpgSutra je nogometni dan. Na maksimirski stadion istrčat će nogometaši Dinama i Hajduka. Iako se utakmica igra već u 17.30, nadamo se da publika neće izostati i da je sve spremno za još jedan veliki derbi. Utakmice plavih i bijelih često su znale pružiti nogomet za pamćenje. U potrazi za ljepoticom HNL-a prisjetimo se utakmica iz 1996. godine. U Zagrebu je Dinamo pobijedio 4:1, a u Splitu Hajduk 3:2. 

Tih devedesetih godina vladao je veliki interes za nogomet. Utakmice Dinama i Hajduka bile su praznik za svakog pravog navijača. Biti na tim utakmicama bila je stvar prestiža. Bilo je to valjda neko bolje vrijeme. Prva utakmica u Zagrebu igrala se 24.03.1996. Zanimljivo i sutrašnja utakmica igra se na isti dan, još samo da se i rezultat poklopi.

ljepotica_hnl_2.jpgNa utakmicu smo išli zajedno s dečkima iz Našica, Bizovca, Belišća i Valpova s dva autobusa. Dogovor je bio da nas pokupe na raskršću, ali su kasnili nekih sat vremena pa smo odlučili ustopati i otići na vlak u Zdence. U to  vrijeme nije bilo mobitela pa nismo znali da li su krenuli. Kupili smo karte za vlak i ušli u vagon s Hajdukovim navijačima. Jednostavno ih nismo mogli izbjeći jer su bar četiri vagona bila sva u bijelom. Imali smo Dinamove šalove pa to nije bilo baš ugodno. Otišli smo do prvog vagona, a za nama je došao jedan Hajdukovac koji nas je pitao što radimo u ovom vlaku. Nakon kraćeg razgovora rekao je da nas neće dirati, budući da nas je samo trojica (Sir, Neven i ja), ali će nam oduzeti šalove. Dok smo prolazili kroz Čačince vidjeli smo naš autobus na rampi i na sljedećoj stanici u Slatini iskočili iz vlaka. Otrčali smo do centra i sačekali autobus. Pitanje kako bismo se proveli do Zagreba da nije naišao autobus.

ljepotica_hnl_4.jpgNa putu do Zagreba još smo imali jedan susret s Torcidom i to u Diklenici, pred Bjelovarom. Stali smo i jedni i drugi u istoj birtiji. Danas ta birtija više ne radi, a nalazi se odmah iza onog najvećeg zavoja na putu prema Zagrebu. Tu je opet došlo do naguravanja, vrijeđanja i ostalih neugodnosti, ali je sve dobro prošlo. Konačno smo došli na utakmicu. Stadion ispunjen do posljednjeg mjesta. Kažu da je bilo 45.000 gledatelja, a Bad Blue Boysi, koji su tada bili na jugu, slavili su 10 godina postojanja imena. Dinamo i Hajduk igrali su u Ligi za prvaka u kojoj je Dinamo pobijedio 4:1. Golove za Dinamo postigli su Jozo Gašpar, Marko Mlinarić, Mark Viduka i Srđan Mladinić, a za Hajduk iz jedanaesterca Aljoša Asanović. 

Srđan Mladinić, poznatiji po nadimku Zujo, autor je spektakularnih golova iz voleja u obje utakmice. Prije nekoliko mjeseci javio mi se mailom na stranicu i pozdravio sve članove Udruge. Drago mu je što ga Dinamovi navijači još pamte i što je s tim golovima učvrstio svoju poziciju u Dinamu. Pogledajte kakva je bila atmosfera i kakvi su se tada zabijali golovi.

Na utakmicu u Split išli smo navijačkim vlakom s Glavnog kolodvora. Iz Zagreba je prema Splitu išao vlak s 12 vagona, a ispred Cibone je još išlo 20 autobusa. Ostali su došli u privatnom aranžmanu. Na utakmici je bilo oko 2000 Bad Blue Boysa. Atmosfera je u vlaku bila odlična, iako je ručna kočnica nekoliko puta bila povučena jer su neki ljudi ostali na kolodvoru. Radi toga smo malo kasnili s polaskom, ali smo ipak na vrijeme stigli u Split. 

ljepotica_hnl_6.jpgU Splitu nas je dočekao kordon specijalaca koji nas je otpratio do stadiona. Na Poljudu smo izvjesili i veliki transparent BBB-Orahovica, ali se ni na jednoj slici ne vidi jer smo ga postavili na ogradu sa strane. Tijekom utakmice upravo su naš transparent Torcidaši pokušali skinuti s ograde, ali smo ga uspjeli obraniti. Hajduku je trebala pobjeda od 3:0 jer su prvu utakmicu izgubili 4:1, a međusobni skor odlučivao je o prvaku. Tek što je utakmica počela, u prvih pet minuta Hajduk je već vodio 2:0, međutim tada na scenu stupaju Igor Cvitanović i Zujo Mladinić i stavljaju stvari na početak. Kada smo mislili da ljepši pogodak od Mladinićevog ne možemo vidjeti, Čeko je pogodio rašlje s nekih 25 metara i osigurao Hajduku pobjedu. Na kraju je to bila Pirova pobjeda jer je naslov ostao u Zagrebu.

Iako smo izgubili u odličnoj utakmici pjevali smo i slavili naslov prvaka. Kraj utakmice pamtim po suzavcu koji je bačen izvan stadiona, ali smo ga dobro osjetili jer ga je vjetar nosio prema stadionu. Bilo je još puno atraktivnih utakmica, ali ove su dvije sigurno ljepotice HNL-a.