maric.jpgBivši Dinamovac i hrvatski reprezentativac u razgovoru za našu stranicu govorio je o svojoj karijeri, o europskom prvenstvu i drugim temama. Silvio Marić je osim za Dinamo igrao još za Newcastle, Porto i Panathinaikos.

 

Silvio Marić bio je junak mnogih utakmica u plavom dresu, ali će posebno ostati upamćene one protiv Partizana, Newcastlea i Celtica. U njegovo vrijeme Dinamo je igrao i u Ligi prvaka. Jedna od najvećih utakmica njegove karijere je nastup za Newcastle u finalu engleskog kupa kada je Manchester pobijedio 2:0, a Silvio zapucao veliku šansu pred kraj utakmice.

maric1.jpg

"To je jedna od najvećih utakmica u mojoj karijeri. Prepuni Wembley, sudar s najjačom momčadi Europe, stisak ruke s princom Charlesom..., bio je to nezaboravan doživljaj. Što se tiče šanse u finišu utakmice, napravio sam sve što je trebalo, ali je udarac bio malo neprecizan. No već je bilo 2:0 za United i ne vjerujem da bi taj pogodak nešto značajnije promijenio. Manchester nas je razbio, a te godine bio je još prvak Engleske i prvak Europe."

- Znamo da puno humanitarno djeluješ pa smo te očekivali i u Orahovici na humanitarnoj utakmici za djecu u potrebi. Što te je spriječilo?

Nisam mogao doći zbog obveza na Akademiji. Inače sam uvijek prisutan na takvim utakmicama, ali ovaj put stvarno nisam mogao doći.

- Prije deset godina bili si na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Možeš li usporediti onu generaciju i ovu današnju?

Mislim da je teško uspoređivati te dvije generacije. Generacija iz 98. godine možda je imala bolje pojedince, a ova današnja više djeluje kao kolektiv.

- Misliš li da možemo ponoviti onaj uspjeh, budući da smo tako blizu polufinala?

Mislim da možemo. Imamo odličnu reprezentaciju, odličnu atmosferu i stoga mislim da se može ponoviti taj uspjeh, ako ne ostvariti i bolji.

- Tko je po tvom mišljenju na ovom prvenstvu najviše pokazao, tj. koga vidiš kao favorita prvenstva?

Nizozemci su imali dvije najteže utakmice i pobijedili Talijane i Francuze te su oni glavni konkurenti za naslov prvaka Europe. Ne treba podcijeniti ni Nijemce.

- Znači vjeruješ u Njemačku bez obzira što smo ih već jeadnput pobijedili?

Da, i uvjeren sam da će Nijemci pobijediti Portugal u sljedećoj utakmici.

- Čime se danas baviš i ideš li na Dinamove utakmice?

Otvorio sam nogometnu akademiju za klince i planiram otvoriti škole po cijeloj Hrvatskoj. Imamo puno organizacijskih turnira i dosta humanitarno djelujemo. Sve to radimo za boljitak djece. Kada stignem naravno da odem i na Dinamove utakmice.

- Dok si igrao za Dinamo s kim si se najviše družio i najbolje slagao na terenu te koja ti je utakmica najdraža u plavom dresu?

U igri sam se najviše slagao sa Cvitanovićem, Mujčinom i Prosinečkim. Puno utakmica pamtim, ali utakmica protiv Partizana bila je posebna jer se takva utakmica nikada više neće ponoviti. Bilo je lijepo igrati i Champions ligu.

- Jeste li zadovoljan inozemnom karijerom ili misliš da si mogao više napraviti?

Da sam bio veći profesionalac, možda sam mogao više postići, ali onda ne bih imao onu neku drugu, posebnu stranu.

- I ove godine u Orahovici organiziramo Plavu noć. Prošle su nas godine posjetile plave legende,  kao što su: Gucmirtl, Čonč, Vabec, Hadžić, Arnautović i Bogdanović. Možemo li se nadati da nas ove godine i ti posjetiš?

Ako budem u mogućnosti, naravno da ću doći. Drago mi je što vas toliko navija za Dinamo u tom kraju. Svim pravim navijačima Dinamo je uvijek pri srcu. Nadam se da ćete bodrit Dinamo i biti uz njega i u ovome pokušaju da postane europski klub, a to nam je najvažnije. Pozdrav svima!

maric2.jpg