finale varazdin najavaDinamo je saznao protivnika u finalu Hrvatskog nogometnog kupa. To je Rijeka, što znači da se i ove sezone dva najbolja hrvatska kluba bore za oba trofeja. Prvo se sastaju 8. travnja na Rujevici, zatim 27. svibnja u zadnjem kolu na Maksimiru, a trilogiju završavaju u finalu Kupa 31. svibnja u Varaždinu.  Riječani su nam oduvijek neugodan protivnik, ali nas vežže i sportsko prijateljstvo. Mnogi igrači Rijeke prelazili su u Dinamo i obratno. Podsjetimo se koji su to igrači bili.

Neki su bili istinska pojačanja, dok su neki bili samo u prolazu. Nebojša Malbaša u Dinamo je stigao iz Rijeke 1986. godine. U 30 služžbenih nastupa zabio je pet pogodaka. Nije ostavio dublji trag. Pamtit ćemo ga po izjednačujućem pogotku protiv Hajduka u onoj legendarnoj utakmici koja je završila 3:3.

Zoran Škerjanc došao je u Dinamo 1988., a igrački se oformio u Rijeci pod vodstvom Joška Skoblara, koji je također kao Riječanin jedno vrijeme bio trener Dinama, baš kao i Nenad Gračan. Škerjanc je došao kod nas kao veliko pojačanje, ali također nije ostavio dublji trag. Najavljen je kao "Čudo s Kantride". Igrao je u špici i vezi, a znao je promašiti i najizglednije prilike. U godinu i pol dana upisao je 53 služžbena nastupa uz pet postignutih pogodaka, baš kao i Malbaša.

Godinu dana nakon Škerjanca u Dinamo je stigao i "Bombarder s Kvarnera", Mladen Mladenović. Do dolaska u naše redove bio je glavni igrač Rijeke, a i kod nas je odigrao značajnu rolu. Igrao u generaciji s Bobanom, Šukerom, Shalom, Ladićem, Panadićem... U 65 služžbenih utakmica postigao je 20 pogodaka. Za Hrvatsku reprezentaciju nastupio 20 puta. Igrao i u onoj legendarnoj utakmici protiv SAD-a 1990. godine.

Saša Peršon u Dinamo je došao kao kapetan kluba s Kantride. Upisao je 56 služžbenih nastupa bez ijednog pogotka. Igrao je dvije sezone 1991. i 1992. Iz Dinama prelazi u splitski Hajduk. Mario Tokić u Dinamu je igrao pune tri sezone. S Dinamom je osvojio 2 naslova prvaka i dva puta igrao u Ligi prvaka.

Danijel Šarić u našim je redovima nastupao čak pet godina. S Dinamom je osvojio 5 naslova prvaka i 3 Kupa. Igrao u sjajnoj generaciji s Prosinečkim, Marićem, Cvitanovićem, Jurićem, Vidukom i Mujčinom. Imao zapažženu ulogu u razbijanju Partizana na Maksimiru 5:0, igrao u nezaboravnoj utakmici protiv Newcastlea, Atletica...

Damir Milinović kratko je igrao za Dinamo i ubrzo se vratio u Rijeku. Andre Mijatović dvije je sezone igrao za plave i osvojio Kup i Superkup. Jasmin Agić za Dinamo je odigrao čak 197 utakmica uz 12 postignutih pogodaka. Bio poznat po borbenosti i požžrtvovnosti.

Boško Balaban u Dinamo je došao iz Rijeke kao najbolji strijelac lige. U Dinamu je to isto ponovio te je kao najbolji strijelac lige transferiran u Aston Villu. Odličan napadač! U 1. HNL postigao 68 golova te se nalazi na 13. mjestu najboljih strijelaca u povijesti.

Iz Dinama je put Rijeke također otišao znatan broj igrača. Neki su kod nas ostavili dublji trag, dok su neki bili samo u prolazu. Nabrojat ćemo svima dobro poznate: Andrej Kramarić, Ivan Tomečak, Ivan Krstanović, Mehmed Alispahić, Josip Brezovec, Nikola Pokrivač i ovaj zadnji koji nas najviše boli Franko Andrijašević.

rijecani_u_dinamu.jpg