snjezan rodjendanDanas 63. rođendan slavi najbolji strijelac bivše držžave i Dinamove zlatne generacije koja je prije 36 godina osvojila toliko žželjeni naslov prvaka. Najubojitiji član šampionske generacije danas je stanovnik Privlake kod Zadra gdje u miru i tišini, daleko od zagrebačke vreve, užživa sa svojom suprugom i udomljuje starije osobe. Za Dinamo je nastupio 474 puta i ukupno zabio 295 pogodaka. U nastavku pročitajte što je prije desetak godina rekao u razgovoru za našu stranicu.

Cerin je bio nalik na sve drugo osim na nogometaša i malo je nedostajalo da ovaj izvan terena skromni i povučeni, pomalo sramežljivi Trnjanin, po struci strojobravar i prije dolaska u klub zaposlen kao inkasator u Čistoći, postane samo još jedan u nizu talenata kojima je falilo „ono nešto“. Ipak, on je postao vrhunski nogometaš i stroj za golove.

Iako je prošlo 36 godina od legendarnog naslova, bila su to vremena i utakmice koje će se vječno pamtiti i zlatnim slovima krasiti bogatu Dinamovu, ali i hrvatsku povijest. Bila su to vremena kada su nogomet i Dinamo nadilazili granice samog sporta. Dinamo je bio ''Hrvatski pokret otpora'', a njegovi igrači istinski heroji i nogometni znalci.

cerin8

Jedan od njih je i Snješko Cerin koji danas živi u Privlaci kod Zadra gdje se brine za starije i nemoćne osobe. Udaljio se od nogometa. Za njega se oduvijek znalo da nije govornik. Nerado je pričao, a sve što je imao za reći rekao bi na terenu gdje je nemilosrdno trpao lopte u protivničke mreže.

Prije šest godina posjetili smo ga u bolnici Rebro nakon što mu je odstarnjen dio stopala. Tom smo mu prigodom poklonili uramljenu sliku s kolažima iz njegove karijere koja se danas nalazi na zidu njegovog dnevnog boravka.

sc1

Pozdravljam Vas u ime Udruge navijača Dinama iz Orahovice i hvala Vam što ste pristali dati intervju za našu web stranicu. Jeste li ikada bili u Orahovici?

Bilo je to jako davno, ali sjećam se da sam bio u Orahovici. Mislim da je to bilo 1975. godine.

Čime se danas bavite?

Brinem se za starije osobe, imam starački dom. Mogu reći da sam zadovoljan. Volim se opustiti na ribičiji ili u šetnji sa psom.

Kako ste završili u Dinamu?

Prvo sam igrao za Trnje i za Zagrebačke plave. Tamo su me primijetili i nakon toga sam došao u Dinamo.

S kim se iz vaše generacije najviše držužite?

Pa ne mogu reći da se baš s nekim previše družžim jer smo dosta daleko, ali se čujem s bivšim suigračima, a najviše s Hadžžićem, Munjakovićem, Mlinarićem i Džžemom Mustedanagićem.

cerin ajax

Je li Vaša generacija trebala i mogla više napraviti u Europi?

Sigurno smo morali više napraviti, ali nismo imali sreće. Iako nas niti jedna ekipa nije nadigrala, ipak su nas izbacili iz daljnjeg natjecanja. I sa Sportingom i s Portom igrali smo ravnopravno, mada su to bile odlične ekipe.

Prvi put sam Vas gledao u Osijeku 1982. godine. Rezultat je bio 2:2, a Vi ste Alempiću zabili gol s tridesetak metara. Sjećate li se tog gola?

Sjećam se, zabili smo Deverić i ja, a iste te godine smo ih u Osijeku pobijedili 2:1.

Koji Vam je najljepši gol koji ste zabili?

Bilo je puno lijepih golova koji su mi ostali u sjećanju, a posebno pamtim dva gola koja sam zabio škaricama, Zvezdi u Beogradu i Sportingu u Zagrebu.

cerin skarice

Koju utakmicu posebno pamtite?

Onu sa Zvezdom kada smo ih u Zagrebu pobijedili 3:0. Bili smo stvarno odlična ekipa i po jako teškom terenu smo ih nadigrali.

Koji je najbolji igrač s kojim ste igrali?

To su bili Pero Bručić, Džžemo Mustedanagić, Marko Mlinarić i Cico Kranjčar. Najbolji treneri bili su Ćiro Blažžević i Vlatko Marković.

Je li Dinamo bio oštećen u YU ligi?

Dinamo je konstantno bio oštećivan u toj ligi, ali to je bilo tako vrijeme.

Gdje ste najviše voljeli izlaziti i proslavljati pobjede?

Uglavnom se išlo u Karaku, ali ja sam se najviše družžio sa svojim prijateljima iz Trnja. Suigrači su to znali i poštivali to.

cerin s loptom

Što mislite što nedostaje današnjem Dinamu da bi postao veliki europski klub?

Pa ni puno jače generacije od ove današnje nisu uspjele dočekati proljeće u Europi. Otišlo je puno igrača i to glavnih igrača, a to se nije moglo nadomjestiti, pogotovo jednog Modrića. Trebalo bi kupiti nekoliko kvalitetnih igrača i zadržžati ih malo dužže.

Odete li kad na Dinamovu utakmicu?

Budući da žživim u Zadru, vrlo rijetko sam na utakmici u Zagrebu.

Hvala Vam na razgovoru. Lijep pozdrav iz Orahovice!

Hvala i vama što ste me se sjetili. Pozdravljam sve dinamovce u Orahovici i navijajte i dalje za najbolji klub u Hrvatskoj!

cerin mreza