buldogIako je Dinamo kroz povijest pratila vojska navijača, prva organizirana grupa pojavila se tek 80-ih godina. Kao datum osnivanja Bad Blue Boysa vodi se 17. 3. 1986., nakon utakmice u Splitu protiv Hajduka. Ovaj naziv inspirirao je u to vrijeme vrlo popularni film Bad Boys sa Seanom Pennom u glavnoj ulozi. BBB su nerijetko ispisivali stranice navijačke povijesti u Hrvata i svojevremeno bili najbolja navijačka skupina u Hrvatskoj. Danas je situacija nikad lošija.

Bad Blue Boysi su podijeljeni na nekoliko frakcija i teško je reći koja je frakcija "ona prava" koja vodi u pravom smjeru. Svaki simpatizer ili navijač Dinama ima vrlo vjerojatno čvrst stav vezano za ovu temu. Ostaje dojam da "prave" frakcije trenutno nema jer da ima BBB-i ne bi bili tu gdje jesu.

Možžda će smjena generacija donijeti nešto bolje, no ostaje pitanje koja je to generacija? Je li to generacija klinaca koja visi na igricama i facebooku? Ili možžda klinci koji se pale na Real i Barcelonu? Ili su to klinci čiji roditelji ne njeguju kulturu odlaska na sportske stadione? Možžda će organizirane grupe navijača za 20-ak godina potpuno nestati s nogometnih stadiona?

Ono što je nažžalost sigurno, jedinstvo već dugo nije riječ koja se upotrebljava istoj rečenici s Bad Blue Boysima. Kako god bilo, mi im žželimo sretan rođendan i bolje dane, da ponovno ujedinjeni budu snaga i vjetar u leđa našem Dinamu.

30bbb.jpg