trun_naslov.jpgPartizan je često puta znao jako stradati od Dinama. Svi se još dobro sjećamo 1997. godine kada su u Beograd otišli s pet komada u mrežži. Član naše Udruge Tomislav Pernar-Trun prvi je put Dinamo gledao užživo baš protiv Partizana. Bilo je to 25. travnja 1971. kada su plavi deklasirali beogradske crno-bijele s visokih 4:0. Mjesec dana prije toga, 28. ožžujka 1971., pobijedili su i Crvenu zvezdu 2:0. Ovo je Trunova priča. 

Dinamo sam prvi put gledao davne 1971. godine. Brat Miroslav studirao je u Zagrebu. Bratić Toma i ja išli smo ga posjetiti, a ujedno i pogledati utakmicu Dinamo-Partizan. Na utakmice se tada uglavnom išlo vlakom. Prvo smo otišli kod brata u Studentski dom Nine Marakovića, koji se danas zove dr. Ante Starčević, a onda na utakmicu. 

trun_3.jpgPrema stadionu smo išli tramvajem koji je sav bio okićen Dinamovim zastavama i šalovima. Onda je cijeli grad žživio za Dinamo. Na stadionu je, koliko se sjećam, bilo preko 50.000 gledatelja. Ja sam na početku utakmice bio na istočnom stajanju, jer je bio duplo jeftiniji od tribine, ali me brat kasnije preko onih šiljaka prebacio na gornju tribinu. Biti na istočnoj tribini bila je stvar prestižža.  

Moja prva utakmica užživo bila je kao iz snova. Dinamo je samljeo Partizana 4:0. Slavlje je bilo neviđeno, a sjećam se i pjesme koju smo pjevali: Srbiju će zahvatiti kriza, nema više hrvatskih deviza. Golove su postigli Josip Gucmirtl, Ivica Miljković, Krasnodar Rora i Drago Vabec. Ne sjećam se više Dinamovog sastava, ali znam da su, osim spomenutih strijelaca, u toj generaciji još igrali: Dautbegović, Stinčić, Cvek, Gračanin, Valec, Tucak, Ramljak, Blašković, Pirić, Čerček, Lalić i Senzen. Najbolji na utakmici bili su Krasnodar Rora i Drago Vabec, dok su u obrani neprelazni bili Mladen Ramljak i Filip Blašković.

trun_1.jpgPoslije utakmice smo pješice išli do Trga jer se tramvaji u onoj gužžvi nisu mogli pomaknuti. Tamo smo došli do jednog kioska gdje su naši dečki već zapalili Partizanovu zastavu. Sjećam se i demoliranog renaulta 4 beogradskih pločica koji je bio parkiran blizu stadiona.

Od tada sam bio na nekih 200-tinjak utakmica i jednostavno sam lud za Dinamom. Za mene je on najveći klub na svijetu. 

Dinamo je te godine završio na 3. mjestu sa šest bodova manje od prvoplasiranog Hajduka. Te smo godine zabilježžili 17 pobjeda, 9 remija i 8 poraza. Najbolji strijelac bio je Josip Gucmirtl. Finiš prvenstva pripao je Hajduku jer je usred Beograda pobijedio također Partizana senzacionalnih 4:3, dok je Dinamo u Kragujevcu izgubio i utakmicu i prvenstvo.

Tomislav Pernar - Trun

trun_2.jpgpartizan40trun.jpg