celtic_naslovna.jpgDinamo u prvenstvu gazi sve pred sobom i ostvaruje rekordne pobjede. Nitko u Europi nije tako efikasan i nitko nema takvu gol razliku (34:3) kao Dinamo. To je samo dokaz koliko nam je liga slaba te koliko je Dinamo iznad svih. Ja ovdje neću pisati o tome jer to možžete pročitati bilo gdje, već uvijek nastojim napisati nešto što se ne možže pročitati nigdje dalje. To je važžno da se svi prisjetimo nekih važžnijih događaja.

Pretražžio sam Internet stranice vezane uz utakmicu Dinamo-Celtic i nisam pronašao gotovo ništa. Na svu sreću posjedujem mnoštvo literature o Dinamu. Na utakmici 1998. godine, koju je Dinamo dobio 3:0, bilo je puno naših članova i sjećam se da smo poslije te utakmice ponosni i sretni otišli sa stadiona jer je Dinamo prvi puta ušao u Ligu prvaka, među najelitnije europske momčadi. Nažžalost nemam niti jednu fotografiju jer su se fotoaparati tada rijetko nosili na utakmice. No vratimo se još malo više u prošlost, u 1967. godinu.

celtic_1.jpgCeltic je 1967. bio europska hit momčad. Punih pet godina nisu izgubili utakmicu na svom Hyde parku. Jurišali su i na naslov europskog prvaka, što su sredinom te godine i ostvarili. U finalu su pobijedili milanski Inter.

Dinamo se te zime spremao za nastavak borbe u Kupu velesajamskih gradova, a baza je bio nizozemski sportski centar Zeist, kamo je stigla primamljiva ponuda: Nudimo vam 8.000$ i čekamo vas u Glasgowu! Novi strateg Modrih, Branko Zebec, veliki igrački as, kojemu je to bila prva trenerska funkcija, pristao je bez razmišljanja. Tamo ih je u novinama dočekao podcjenjivački naslov:"Stigli su pokusni praščići". Možda i logično za ono vrijeme jer je Celtic vladao Europom, dok je za Dinamo u Škotskoj jedva tko i čuo.

Zebec je, naravno, iskoristio taj podcjenjivački pristup za motivaciju svojih igrača koji su šest mjeseci kasnije osvojili Kup velesajamskih gradova, jedini hrvatski euro trofej. Na dan utakmice prolom oblaka i odgoda utakmice za 24 sata. No, Zebec je igrače i po tom nevremenu, na opće zaprepaštenje domaćina, odveo na trening.

Dan kasnije Celtic je, po običaju, jurnuo od prve sekunde, ali je golman Zlatko Škorić vadio i nemoguće. Dinamo je odolio silnom pritisku, da bi u samom finišu utakmice, u 89. minuti, Slaven Zambata osigurao pobjedu koja je odjeknula nogometnom Europom. Odmah poslije utakmice domaćini su ponudili peterostruko veći iznos za revanš u sljedeća dva dana, ali je Zebec to glatko odbio. Utakmica se igrala 7. veljače 1967. pred 65.000 gledatelja, a za Dinamo su nastupali: Škorić, Cvek, Braun, Jukić, Brnčić, Ramljak, Lamza, Gračanin, Zambata, Gucmirtl i Rora.

A 31 godinu kasnije, veliki trijumf i u najelitnijem europskom natjecanju, u kvalifikacijama za ulazak u Champions League. Prvi ogled 12. kolovoza 1998. minimalno je pripao Celticu (1:0), a uzvrat u Zagrebu bio je više nego uvjerljiv - 3:0! Ono što je do tada izmicalo u posljednjim sekundama (sezonu ranije protiv Newcastlea), postalo je stavrnost. Na stadionu atmosfera veličanstvena. Iako je Dinamo prvu utakmicu u Glasgowu izgubio, u Zagrebu je otklonio sve dvojbe i više nego zaslužženo izborio put među elitu. Na kraju su čak i Celticovi čelnici pošteno priznali da su, sve u svemu, još dobro i prošli. Utakmicu žživota, u plavom dresu, odigrao je Robert Prosinečki, a sudio je poznati ćelavac Pierluigi Collina, tada jedan od najboljih svjetskih sudaca. 

Trener kojemu je uspjelo deklasirati Celtic bio je Zlatko Kranjčar. Tada je izrekao rečenice koje vrijedi upamtiti: "Ova momčad će ostati zapisana kao jedna od najslavnijih u bogatoj klupskoj povijseti, no nije to sve što oni imaju za reći. Ponosan sam i kao bivši igrač i kao Zagrepčanin da je naš glavni grad, kao kolijevka nogometa, napokon izborio i najveće utakmice".

Te i sljedeće godine išli smo u Zagreb na utakmice Lige prvaka.