kako_je_nastao_dinamov_grb.jpgDinamovi nogometaši prve generacije na dresu su nosili natpis DINAMO, a onda se pojavio modri ili bijeli dres s malim "d" na prsima. Bilo je razdoblja kada su naši nogometaši na dresu imali samo veliko slovo "D", da bi krajem 1947. godine imali bijelu krpicu na kojoj je bilo utisnuto malo "d". Ovo je priča o tomu kako je nastao najljepši grb na svijetu.

Nezadovoljan činjenicom da svi veliki klubovi u Europi imaju na svojim dresovima svoje klupske grbove, Fredi Kramer je glavnom direktoru Dinama, gospodinu Otti Hofmanu, iskazao to svoje nezadovoljstvo. Igrači su igrali u ispranim dresovima, čiji se kraj ovratnika u obliku slova V ozbiljno približžio sredini prsnog koša. V izrez bio je sve veći. Radi toga Fredi Kramer je predložžio da se na novim dresovima koristi grb Građanskog, a da se umjesto slova G stavi slovo d i to u plavo polje uz koje dominiraju crveno-bijele kockice iz držžavnog grba. Slavni direktor odmah se složžio s tim prijedlogom i odredio komisiju koja će to pripremiti.

kako_je_nastao_dinamov_grb_1.jpgČlanovi komisije bili su: Fredi Kramer, Franjo Matijaščić, Branko Kralj, Danko Balenović i Jožža Gobac. Dilema je bila samo da li znak treba biti okruglog oblika ili u formi štita. Jedan član komisije predlagao je da znak bude u formi generatora i to zelene boje. Zeleno zbog zelene trave na kojoj se igraju nogometne utakmice, a Dinamo mora imati generator kako bi mogao funkcionirati. Nakon nekoliko sastanaka koji nisu dali rješenje, Otto Hofman je uzeo skicu okruglog znaka i jednostavno ju odnio u Milano do glasovite tvornice značaka Bertoni i tamo dao izraditi privjesak za ključeve, vrlo efektnog izgleda. Čitava naklada, od 5.000 primjeraka, doslovce se razgrabila, tako da je još uvijek čuvaju najsretniji kupci. Tako je naš znak zažživio hrabrom odlukom Otte Hofmana.

Čelnici kluba Mato Došen, Mirko Barišić, Ivo Prodan i Ante Todorić odobrili su grb za sva vremena. U početku je bilo nekoliko neuspješnih pokušaja da se grb makne s dresa. Tako je na drugoj sjednici, potaknut pitanjima drugova iz Komiteta, aktualni predsjednik Drago Božžić postavio pitanje: "Tko je protiv novog znaka?" Nitko nije dignuo ruku, osim Ante Todorića, koji je rekao da je protiv jer bi, po njegovom mišljenju, crveno-bijele kockice trebale biti veće. Na to su se članovi uprave nasmijali i znak je ostao kako je bio i zamišljen.

U ono vrijeme bila je hrabrost izvesti taj pothvat. Dinamovoj publici znak je vratio vjeru u bolje sutra, a u mnogim je sredinama ondašnje jugolige dočekan kao "crvena krpa." Ti isti su bili još više razjareni kada je sadašnji predsjednik kluba ing. Mirko Barišić, ondašnji glavni direktor Tvornice baterija Croatia, dao reklamu na stadionu i reklamu na dresu CROATIA. Za nas navijače, Dinamov je grb bio i ostao najljepši grb na svijetu.