gregaU Dinamu su igrali šestorica Slovenaca: Srećko Katanec, Stanislav Komočar, Primož Gliha, Zoran Pavlovič, Boštjan Cesar i Gregor Židan. Među njima je bilo odličnih igrača, ali Dinamovim navijačima najdraži je bio Grega Židan. U Maksimiru je proveo tri sezone i odigrao 139 utakmica. Zabio je jedan gol koji će se zauvijek pamtiti, Zvezdi u zadnjoj minuti. Crvena zvezda vodila je već u prvom poluvremenu 2:0 i bila već tada prvak Europe.

 

grega.jpgJoš i danas u srcima Dinamovih navijača žživi 18. 5. 1991. kada je na prepunom Maksimiru u zadnjim sekundama utakmice Grega ŽŽidan zabio gol tadašnjem prvaku Europe, Crvenoj zvezdi. Taj pogodak je bio zadnji čavao u lijes jugoslavenske nogometne lige. Šuker, Gašpar i ŽŽidan zauvijek su ispratili Zvezdu u "Srbiju na istoku". Iako su, u tzv. Krajini, Srbi već podigli bunu, u Zagrebu se naveliko slavilo uz pjesmu Zlatnih Dukata Neću više ići na tu stranu. Gregu ŽŽidana ne pamtimo samo po tom golu, nego i po tomu što je za reprezentaciju Hrvatske odigrao prvu međunarodnu utakmicu protiv SAD-a. Tadašnji hrvatski izbornik Dražžan Jerković jedva je skupio 14 igrača: Ladić, Gabrić, Kranjčar, Kasalo, Peršon, Asanović, Vulić, Dražžić, Mlinarić, Cvetković, Mladenović, Čelić te Albanac Kujtim Shala i Slovenac Gregor ŽŽidan.

 

Sve te slike pripadaju povijesti. Danas je ŽŽidan jednako jak, nabijen, eksplozivan i još uvijek voli nogomet, Dinamo i Zagreb. Što o svemu kažže Gregor:

Ja sam igrač za Guinnessovu knjigu rekorda. Igrao sam za tri reprezentacije; jednu za Jugoslaviju, jednu za Hrvatsku i devetnaest za Sloveniju. Na reprezentativnu utakmicu pozvao me pokojni Dražžan Jerković. Na plakatima sam vidio da je to međudržžavna utakmica. Znao sam što to znači. Neki Hrvati nisu htjeli igrati, još su kalkulirali. Da sam i ja otkazao Jerkoviću, bilo bi nas svega trinaest. Prihvatio sam to kao normalno i došao na okupljanje u Lagunu i danas mi je drago radi toga. U Sloveniji još tada nisu razmišljali o nogometnoj reprezentaciji, a u Hrvatskoj su mi čak nudili i putovnicu. 18. svibnja 1991. također će mi zauvijek ostati u pamćenju. Sjećam se da nas je Pančev "ubijao" i Zvezda je vodila 2:0. Nakon što smo uspjeli izjednačiti, Šuker u zadnjim sekundama krade Belodediću loptu i slijedi povratna. Ja sam u gol unio i golmana i loptu i sebe. Zatim slijedi trčanje prema BBB-ovcima. To mi je definitivno najdražži gol u karijeri.

Poslije utakmice ekipu Dinama u Plavom salonu primili su predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman i Stjepan Mesić. Jedan Slovenac je barem na trenutak bio nacionalni junak. A Maksimir je kipio...

grega_zidan.jpg