ac_milan_naslov.jpgU prijateljskoj nogometnoj utakmici, Dinamo je 1988. godine na slavnom San Siru u Milanu pobijedio istoimenu slavnu momčad 2:1. AC Milan investirao je silne milijarde lira u "zlatne noge", a atomski napad činili su Gullit, Borghi i Van Basten. Iako je bila riječ samo o prijateljskoj utakmici, bili smo jako ponosni kada su se naši igrači iz Milana vratili s pobjedom.

Ta je pobjeda odjeknula i u talijanskoj štampi jer je u njihovom prvenstvu bila stanka, a Milan je jurišao na naslov prvaka. Domaćin je bio kompletan, a Dinamo bez trećine momčadi (nedostajali su Vlak, Čapljić, Arslanović i Lulić).

ac_milan_1.jpgDinamo je u utakmicu ušao dosta nervozno, ali ne zadugo. Trener Ćiro Blažžević je na San Siro stigao u zadnji čas jer je ostao na beogradskom derbiju. Sastav je putem diktirao telefonom. Ćiro je priliku pružžio onima koji su vikend prije toga odmarali. Uveo je Cupana, Kasala, Pavličića, Ibrahimovića, a potom i Ladića. Mladen Munjaković je Milaneze zavio u crno dvije minute prije kraja utakmice kada je ukrao loptu Navi i sa osam metara matirao Nuciarija. 

Prethodno je izjednačio Vlado Kasalo jer su Milanezi vodili golom Virdisa. No, dok su se Plavi u prvom poluvremenu tražžili, u drugom su održžali pravu lekciju iz jednostavnog, ali i maštovitog nogometa. U toj se utakmici posebno istaknuo tada mladi Damir Lesjak koji je čuvao najboljeg igrača na svijetu Ruuda Gullita. O Škori se pričalo više nego o sva tri para "zlatnih nogu" zajedno. Pred kraj prvog poluvremena Guulit je u suradnji s Virdisom doveo domaće u vodstvo. Plavi se nisu demoralizirali, Ćiro je u poluvremenu "dodao gas" i u nastavku je zaigrao drukčiji Dinamo.

I nakon velike opsade gola domaćina, zbunjenih trkačkim i tehničkim umijećem svojih gostiju, nakon kornera, kojeg je izveo Stjepan Deverić, Kasalo je glavom sproveo loptu u mrežžu. Točku na i, kako sam već rekao, stavio je Mladen Munjaković - Munja dvije minute prije kraja. Treba spomenuti i to da je Dražžen Ladić obranio jedanaesterac slavnom Guulitu.

Izjave trenera nakon utakmice:

Ćiro Blažžević: Nismo se plašili slavnih imena, žžao mi je čak što nismo bili kompletniji da im još više napunimo mrežžu. Dobro došao ispit između dva prvenstvena kola, još više samopouzdanja za moje momke, a takvog im iskustva nikad dosta.

Arrigo Sacchi: Ja sam inače veliki zaljubljenik u vaš nogomet, no ovaj put mi baš nisu ugodili. Svaka čast Zagrepčanima, izvrsni su igrači. Najviše mi se svidjela četvorka (Lesjak) i desetka (Škoro).

Lijep izlet, još ljepše vijesti iz slavnog nogometnog centra, protiv slavnog protivnika na još slavnijem San Siru. Ponovilo se!

ac_milan_2.jpg