boban_oprostajna-naslov.jpgNa današnji je dan Bobanov udarac u represivni YU-aparat, svim ljudima kojima je hrvatska domovina u srcu, bio simbol otpora 70-godišnjoj srpskoj dominaciji u Jugoslaviji. Bio je to dan koji je označio početak kraja SFRJ. Budući da se u proteklih dvadeset godina o 13. svibnju 1990. moglo puno pročitati, ovaj ćemo se put prisjetiti Bobanove oproštajne utakmice u Maksimiru koja je odigrana 7. listopada 2002.  

Imala je Hrvatska, i još uvijek ima, velikih igrača, no nitko od njih nema status nogometne, nacionalne pa i političke ikone kao što je Zvonimir Boban. U Hajduku su mu rekli da ima pretanke noge, Ćiro ga je izabrao za najdražžeg sina, a Berlusconiju je donio više radosti nego izborne pobjede. Zvone je jedan od najpoznatijih hrvatskih nogometaša ikada. Bio je prvi i treći na svijetu, prvak Italije i Europe, kapetan Hrvatske reprezentacije...

boban_oprostajna_1.jpgRevijalne utakmice obično razočaraju one koji se nadaju igri na razini okupljenih imena. Ako ste ikada bili na takvoj utakmici, mogli ste eventualno užživati u nekom velemajstorskom potezu, za kakve inače baš i nema puno prostora i vremena. Nogometni zaljubljenici često ih zaobiđu, ali ponekad (stvarno iznimno i rijetko) se dogodi spektakl kojega valja pogledati.

Takva je bila zgoda na oproštaju Zvonimira Bobana od aktivnog igranja nogometa. Boban je kroz 17 godina karijere izgradio takvu moćnu reputaciju da mu nije bio problem sakupiti najpoznatija svjetska imena za nekoliko momčadi, pa su nakon uvodnih utakmica sa pionirima i kojekakvim estradnim timovima odigrane čak dvije utakmice.

U prvoj su igrale Dinamove legende protiv Milana, a u drugoj Hrvatska reprezentacija iz 1998. protiv Svjetskih zvijezda. Boban je nastupio za tri ekipe - Dinamo, Milan i reprezentaciju. Spomenimo te nogometne veličine: Kranjčar, Mlinarić, Šuker, Prosinečki, Asanović, Rossi, Maldini, Baresi, Rijkaard, Costacurta, Albertini, Desailly, Savičević, Massaro, Weah, Tafarel, Bergomi, Rui Costa, Serginho, Matthaeus, Leonardo, Papin, Rivaldo, Redondo...

Još dvojica neupitnih, ovdje možžda i najvećih velikana lopte, Marco van Basten i Andrij Ševčenko, izašli su na centar da bi pozdravili publiku i Zvonimira Bobana. Prvi je izveo početni udarac, ali nijedan nije zaigrao zbog ozlijede. Dinamove je legende vodio pokojni Dražan Jerković, na Milanovoj klupi sjedio je današnji engleski izbornik Fabio Capello, "Vatrene" je vodio Ćiro Blažžević, a Svjetske zvijezde Ivica Osim i Tomislav Ivić. Prva je utakmica, između Dinama i Milana, završila rezultatom 3:1 za Rossonere, a dva je pogotka postigao Boban.

boban_oprostajna_2.jpgDrugu utakmicu dobile su Svjetske zvijezde 2:1. E, to je bila posebna priča. U toj se utakmici Zvone svečano oprostio od igračke karijere, primio darove, zahvalio se svima i nakon počasnog kruga najavio svoju zamjenu - Gorana Ivaniševića. Pobjednik Wimbledona i veliki ljubitelj nogometa utrčao je na teren i prije negoli se publika snašla od iznenađenja, primio loptu na nekih šesnaest metara, povukao je malo ulijevo, zagradio od "svjetske obrane" i opalio u kontra stranu. Gol, izjednačenje za Hrvatsku, strijelac Goran Ivanišević. Za Svjetske zvijezde branio je Stipe Pletikosa pa iako je malo pustio loptu i sve je bilo malo izrežžirano, radilo se o velikom veselju na stadionu.

Spektakl kakav je imao Zvone Boban na oproštaju nisu imali ni velikani poput Pelea ili Maradone. To dokazuje kakav je bio igrač i prije svega čovjek. Jedan je bio Boban i ne znam koliko vas shvaća da se nogometni uspjesi njegove generacije u Hrvatskoj vjerojatno više nikada neće ponoviti.

boban_oprostajna_3.jpg