man_utd_naslov.jpgDinamo je 1999. godine igrao prestižžnu Ligu prvaka i u prvoj utakmici D skupine igrao na Old Traffordu protiv slavnog Manchester Uniteda, koji je te godine bio prvak Europe. Utakmica je završila 0:0, a koliko je to bio veliki uspjeh probajte zamisliti da Dinamo danas igra protiv Intera na San Siru i odigra neriješeno. Zvuči nevjerojatno, zar ne?

Liga prvaka, prije služžbeno zvana Kup prvaka, godišnje je nogometno natjecanje koje organizira UEFA za najbolje europske klubove. Ona je jedan od najprestižžnijih sportskih turnira, zajedno s južnoameričkim Copa Libertadoresom.

Dinamo je 1999. drugu godinu zaredom igrao u Ligi prvaka i već u prvoj utakmici igrao protiv europskog prvaka Manchester Uniteda. Za Manchester su igrali velikani poput: Beckhama, Giggsa, Colea, Yorkea, Scholesa i Stama. Utakmicu je sudila ruska sudačka trojka. Početak utakmice bio je odličan za Dinamo. Uopće se nisu uplašili velikih imena, nego su igrali lijepo od noge do noge, bez imalo panike.

man_utd_1.jpgman_utd_2.jpgManchester je prvi put došao pred gol u 8. minuti kada su izveli i prvi udarac iz kuta. Svi napadi uglavnom su im išli preko Davida Beckhema koji je dugim loptama upošljavao svoje napadače.

Nakon nekoliko pokušaja jednih i drugih, prvu veliku priliku imao je upravo Beckham iz slobodnog udarca s dvadesetak metara. Njegov je udarac, na svu sreću, završio u žživom zidu, što je bila prava rijetkost. Uglavnom su njegovi udarci s te udaljenosti završavali u golu. Manchester je nakon toga još više pritisnuo i prijetio preko Yorkea, Scholesa i Beckhama, ali je čvrsta Dinamova obrana, na čelu s Goranom Jurićem, odolijevala svim napadima.

Dinamo je prvi korner izveo u 30. minuti i imao lijepu priliku za postići gol. Tomo Rukavina pucao je prema golu, ali nije dobro pogodio loptu i ona je završila u Gouwovim rukama.

Plavi su najviše prijetili preko bokova, tj. preko Marija Cvitanovića i Danijela Šarića, budući da je kroz sredinu bilo najtežže proći jer je tu neprelazan bio, tada najbolji obrambeni igrač na svijetu, Jaap Stam. Iako se već prije znalo da će Igor Bišćan završiti u nekom velikom klubu, na toj utakmici pokazao je sav svoj talent, bio je probojan i domaći igrači imali su velikih problema kako zaustaviti dugonogog Bišćana.

man_utd_3.jpgman_utd_4.jpgDinamovi navijači navijali su tijekom cijele utakmice i bili puno glasniji od brojčano nadmoćnih domaćina. Utakmica je odigrana s malo prekršaja, baš kako se obično i igraju utakmice Lige prvaka. Čak je Manchester napravio nešto više prekršaja.

Prvu pravu priliku Manchester je imao tek u 34. minuti kada Giggs puca sa 16 metara, ali je Dražžen Ladić sigurno uhvatio loptu. Nije se ni Dinamo branio. Do 57. minute izveo je čak 5 kornera i imao 4 udarca prema golu.

Sljedeću veliku priliku propustio je u 63. minuti Cole, kada izlazi sam pred Ladića, ali naš golman nogama brani put lopti u mrežžu. Odmah nakon toga glavom puca Jaap Stam, ali tik uz vratnicu.

Prvi žžuti karton Dinamo je dobio tek u 65. minuti i to Edin Mujčin. Petnaestak minuta do kraja, nakon odlične akcije, Danijel Šarić pucao je iskosa s dvadesetak metara, ali je lopta zamalo prošla pokraj gola.

man_utd_5.jpgman_utd_6.jpgŠto se više bližžio kraj utakmice ManUtd bio je sve nervozniji pa je Beckham dobro na zemlju složžio Stjepana Tomasa.

U 82. minuti još jedna velika prilika u kojoj Yorke pogađa gredu. U sudačkoj nadoknadi Dinamo je mogao i do pobjede kada je neometan pucao Mario Cvitanović, a već u sljedećem napadu najveću priliku utakmice upropastio je Teddy Sheringham, tj. Ladara je ponovno sjajno reagirao.

Dinamo je izvršio sve tri zamjene. Umjesto Josipa Šimića, Edina Mujčina i Tomislava Rukavine ušli su Mihael Mikić, Miljenko Mumlek i Tomo Šokota.

Prije nekoliko dana prelistao sam svoju kolekciju Dinamovih utakmica i pustio si ovu utakmicu. Bilo je lijepo prisjetiti se slavnih dana kada smo igrali s najboljim ekipama u Europi. Uskoro kreću nova euro uzbuđenja. Možžemo li napraviti korak dalje?

man_utd_7.jpgman_utd_8.jpg