hajdin_naslov.jpgPred prepunim Poljudom Dinamo je 18. ožžujka 1990. pobijedio Hajduka i ostao u utrci za naslovom prvaka. Bila je to fantastična priredba, odličan nogomet, atmosfera kao na najvećim europskim utakmicama. Rekord u posjeti iz 1982. godine, postavljen također na utakmici s Dinamom, nije bio oboren, ali se na tribinama natiskalo nevjerojatnih 50.000 gledatelja. Dinamovaca u Splitu nikada nije bilo više.

Do te su utakmice Dinamo i Hajduk bili u dlaku poravnati. I jedni i drugi su u prvenstvenim ogledima zabilježžili po 31 pobjedu, dok je bez pobjednika završilo 25 susreta. Čak je i gol razlika bila "na nuli" 117:117.

hajdin_1.jpgDakle, uz epitet derbija, koji susreti plavih i bijelih uvijek nose, bila je to svojevrsna i majstorica, trebalo je prijeći u vodstvo u ukupnom vječnom poretku.

Domaćini su, što je i normalno, bili prilično samouvjereni. Najavljivali su dva-tri gola razlike, njihov klupski liječnik čak i pobjedu od 4:0. Dinamovci su bili suzdržžaniji, ali dovoljno svjesni svojih mogućnosti. Obećali su da će pokušati pobjediti pa što bude.

Pogledajte sastave momčadi i tko je sve nastupio u toj utakmici. S jedne strane Bilić, Štimac, Jarni, Vučević, Jeličić, a s druge Ladić, Šuker, Boban, Shala. Sve sami majstori.

Hajduk je dva puta vodio, a Dinamo dva puta stizao vodstvo. Kada su plavi napokon poveli, bijeli više nisu imali snage ni vremena da izbore bar jedanaesterce i na taj način probaju doći barem do boda.

Prvi gol za Dinamo zabio je Zvonimir Boban na sjajno dodavanje Davora Šukera, inače strijelca pobjedonosnog gola. U to vrijeme nije mogao proći niti jedan derbi, a da gol ne postigne Kujtim Shala. On je zabio za 2:2 kada je lukavo glavom prebacio golmana Pudara. Kod trećeg gola idealnu priliku Šukeru namjestio je Damir Lesjak, servirajući mu loptu duboko iz obrane. Šuker takve prilike nije promašivao.

hajdin.jpghajdin_0.jpg

Izjave dinamovaca nakon pobjede:

Zvonimir Boban: Koljeno me užžasno boljelo, no još bi me više boljelo da nisam nastupio na ovom spektaklu. Ja sam intimno i očekivao da možžemo utakmicu dobiti u drugom dijelu, a i naš nam je trener Kužže rekao da je jedan od naših velikih aduta odlična fizička pripremljenost. Svaki je gol priča za sebe, svaki je dragulj, najvažžnije je da smo dali jedan više od domaćina.

hajdin_2.jpghajdin_3.jpg

Andrej Panadić: Pogriješio sam kada sam izjavio da nam Hajduk neće dati gol, no ispala je to moja slatka pogreška. Istina, nismo u ovom prvenstvu navikli dvaput vaditi loptu iz mrežže, no najvažžnije je da sa sobom u Zagreb nosimo oba boda i da smo zadržžali prednost pred Crvenom zvezdom.

Dražžen Ladić: Kada je Hajduk drugi put poveo, nisam vjerovao da smo opet u stanju preokrenuti rezultat. Na sreću, grdno sam se prevario i stoga sam još sretniji.

Josip Kužže: Zaista sam presretan, načinili smo ogroman, čudesan korak prema naslovu prvaka, a to i jest naš krajnji cilj. Dobili smo Hajduka na bolju fizičku pripremljenost, nadtrčali smo domaćina. To je bio glavni ključ uspjeha. Razigrali smo se, pokazali svoje prvavo lice tek u drugom poluvremenu. Da budem iskren, pobojao sam se nakon prvog gola, uplašio se da bi moglo krenuti naopako.

No, za vrijeme odmora u svlačionici sam bio miran, niti sam vikao niti tražžio nemoguće. Nisam puno ni govorio, rekao sam jedino da se bore što je moguće više i da počnu izgarati za dres koji nose. To se i ostvarilo, digli smo ritam i slomili bijele. Protiv takve naše igre oni zapravo i nisu imali šanse.

hajdin_4.jpghajdin_5.jpg Najtužžniji događaj zbio se nakon što je utakmica već davno završila. O tome sam već pisao na našoj stranici. Na žželjezničkoj stanici teško je ozlijeđen Marijan Šimić kojega je napala i kamenom u glavu pogodila grupa domaćih huligana. Počinitelj je pronađen nakon deset dana.

Riječ je bila o 17 godišnjem maloljetniku. Mislim da od te utakmice Bad Blue Boysi i Torcida više ne žžive u slozi. Od naših je, koliko sam čuo, na utakmici bio samo Heć. Nakon Šukerovog trećeg gola skočio je i slavio pobjednički gol, međutim to se nije svidjelo domaćim gledateljima pa je skoro letio s tribine. Rekao je da više nikada neće otići na utakmicu u Split. 

hajdin_6.jpghajdin_7.jpg