ivo_tomic_radio.jpgNa današnji dan, 1929. godine, rođen je Ivo Tomić, radio reporter neodoljivog šarma u glasu, prepoznatljive duhovitosti i veliki navijač Dinama. Njegov će glas zauvijek ostati u sjećanju svima nama koji smo nedjeljna popodneva provodili uz radio prijemnike. Legendarnog komentatora više nema, a utakmice uz radio samo su obični izvještaji. Prisjetimo se nekih duhovitih komentara.

Ivo Tomić rodio se 18. srpnja 1929. u Pleternici, a na Radio Zagreb je došao 1954. godine u sportsku redakciju, koju su tada vodile također dvije legende Hrvoje Macanović i Mladen Delić. Svojim osebujnim stilom prenošenja nogometnih utakmica, Tomić je stekao simpatije brojnih navijača koji su godinama užživali u njegovom originalnom, slikovitom i duhovitom načinu prenošenja zbivanja na terenu.

Driblinge je dizao u rang golova, golove izjednačavao s mađioničarskim trikovima, a strijelce dizao na prijestolja. Nikada nije krio da je njegova najveća ljubav nogomet, i naravno Dinamo. Bio je čovjek koji je svakom nogometašu dodao poneki epitet, a da on bude uhu ugodan, navijačima duhovit i drag. Zbog svojih komentara često je imao i neugodnosti, međutim nikada nije odustajao od svog prepoznatljivog načina prenošenja utakmica. Zadnji je put mikrofon držžao u ruci na međunarodnoj utakmici između Hrvatske i Rumunjske 22. prosinca 1990. u Rijeci.

Zauvijek će se pamtiti:

- Ivo Tomić prenosi utakmicu jednog hladnog, zimskog dana, u vrijeme teške nestašice goriva i izjavljuje: "Zbog ove gripe iz nosa curi ko iz pipe...barem da je benzin" 

- "Obucite lakirane cipele i najbolje odijelo, izaberite najbolju kravatu jer danas igraju Dinamo i Hajduk"

- "K vragu ovaj svijet, k vragu i nogomet, nek me čuje i sjeverni i južžni pol Besek dao treći gol" (S utakmice Dinamo-Sarajevo 3:0)

- "Eci, peci, pec, u Maksimiru izgubio Gojko Zec" (Dinamo je u Zagrebu pobijedio Crvenu zvezdu, a trener je bio Gojko Zec)

- "Popijte jednu lozu za Jozu" (Jozo Bogdanović zabio gol Partizanu)

- "Ej Salaši na sjeveru Bačke, sad pjevajte pjesme zagrebačke, Dinamo vodi 1:0" (Dinamo poveo na utakmici u Subotici)

- "Da li su bolji štrukli ili gibanica" (Igrali su Dinamo i Crvena zvezda) 

- "Mala varka Mlinarića Marka"

- "Dobro melje ovaj mlinac, dobro igra ovaj klinac" (Marko Mlinarić) 

- "Boro Cvetković, lane s Korane"

- "Zajec zeko, Dinamovo med i mlijeko"

- "Opalio Džžemo, Topalović zadrijemo" (Džemo Mustedanagić)

- "Kerefeke Jasmina Džžeke"

- "Aga, Aga odi do vraga" (Mustafa Agić)

- "Zlatni sprej, Panadić Andrej"

- "Osječki cuker i kompjuter, Davor Šuker"

- "Zagrebački nogometni ban, Zvone Boban"

- "Dinamovci, načinite tortu. Nula je u Portu"

- "Na Kantridi dar-mar, jedan nula za Vardar"

- "Dalmacijo, jesil' čula, ŽŽeljo vodi jedan nula"...

ivo_tomic_karikatura.jpg