lonac_i_kelava.jpgDinamo je u posljednjih 20 utakmica, otkako ga vodi Vahid Halilhodžić, primio samo četiri pogotka. Jedan od zaslžužnih za takav uspjeh je i naš vratar Ivan Kelava koji je postao novi rekorder sa 804 minute bez primljenog pogotka. To je bio razlog da se pozabavim našim golmanima koji su ostavili duboki trag u klupskoj povijesti, a to su: Monsider, Stinčić, Kralj, Irović, Škorić, Dautbegović, Vlak, Stojić, Ladić, Butina, Koch...  

Dinamo je uvijek, kao uostalom i zagrebački nogomet, po tradiciji imao vrsne čuvare mreže. Danas je Ivan Kelava broj jedan. Protiv Hrvatskog dragovoljca oborio je 35 godina stari rekord Dinamove legende ŽŽeljka Stinčića. U 36. minuti utakmice u Kranjčevičevoj ulici, Stina je otišao u povijest sa 749 minuta bez primljenog gola. Naš mladi vratar sad stoji na prvom mjestu sa 804 minute bez primljenog pogotka. Zadnji je gol primio iz jedanaesterca u Osijeku.

kelava_ivan.jpgNakon tog ogleda u Gradskom vrtu njegova mrežža nije se tresla na osam utakmica. U Prvoj HNL protiv Šibenika, Intera, Zadra, Splita i Hrvatskog dragovoljca, u Kupu protiv Karlovca te na dvije europske utakmice protiv Club Bruggea.

Dok prožživljavamo prekrasne trenutke uz naš Dinamo kada na raspolaganju imamo praktički dvije momčadi podjednake kvalitete, dok držžimo razinu po organizaciji, financijama, kvaliteti momčadi i posložženosti struke, dok imamo prednost od sedam bodova pred drugoplasiranim Hajdukom, dok nas još samo jedna pobjeda dijeli od europskog proljeća, a klinci od 16 godina zabijaju svoje prve pogotke, prisjetimo se nekih sjajnih golmana koji su stajali ispred Dinamovih bijelih vratnica.

Zvonimir Monsider bio je prsat, snažžan, elastičan i hitar. Imao je dug izbačaj, mačji refleks i super tehniku. Kažžu da je letio zrakom.

Slavko Arneri uletio je u Dinamo preko noći. Bio je Lokomotivin, a prije toga branio je u vunenim rukavicama (tada senzacija) vrata Splita. Arneri, koji će dogurati i do akademske titule te postati nogometni sudac, dobro je branio vrata Dinama. Uvijek dotjeran, u crnom dresu s bijelim ovratnikom. Skok mu nije bio jača strana, ali je zato bio jak na niskim loptama.

Branko Stinčić došao je u Dinamo iz Hajduka. Taj je mogao svašta obraniti, a u njegovom branjenju bila je i doza humora. On će, protiv tada moćnog bečkog Rapida, u Maksimiru izaći na teren sa žženskom čarapom na glavi i već samim time dati komičan ton jednoj super utakmici, koju će Dinamo dobiti s viskokih 6:2. I još jedan njegov vic - na jedan centaršut krenut će jednom rukom i ugurati loptu u vlastitu mrežžu. Rođenog sina poslao je među Dinamove vratnice i ŽŽeljko Stinčić bit će godinama pouzdani vratar plavih.

skoric.jpgivkovic_vlak_stincic.jpg

Branko Kralj bio je majstor kromatske harmonike i žživuća legenda u mnogim drugim područjima osim u glazbi. Rodio se u Zagrebu 10. ožžujka 1924. Kao rukometni vratar igrao je u Concordiji, Građanskom i RK Zagreb te četiri puta nastupio za držžavnu reprezentaciju. Kao nogometni vratar igrao je u Concordiji, Milicioneru (poslije Borac), Zagrebu i Dinamu od 1951. do 1958. s kojim je 1954. godine osvojio držžavno prvenstvo. Tri je puta nastupio za držžavnu reprezentaciju, a nekoliko desetaka puta bio je rezerva Vladimiru Beari. Napisao je dvije knjige: "Dinamo na četiri kontinenta" i "Vratari koji se pamte".

Vladimir Majerović je visoko skakao i sjajno se postavljao. Proslavila ga je prva utakmica s Partizanom u Beogradu kada je Dinamo pobijedio 3:0. Imao je strašan talent, ali je netko dobro primijetio:"A što bi tek bilo da mu se dalo braniti...".

Gordan Irović bio je hrabar, odlučan i stalan. Njemu se nije moglo ni blizu, on je jednostavno rušio sve oko sebe. On će otići i malo dalje od običnog nogometa te postati odvjetnikom.

Zlatko Škorić postao je zlatni golman. On je osvajač Kupa velesajamskih gradova 1967. godine. Kažžu da je bio strašnog refleksa i da je izvukao one zadnje minute na utakmici s Eintrachtom. Bio je i reprezentativac i član Bayern Munchena.

ranko_stojic.jpgFahrija Dautbegović branio je 340 puta za Dinamo. Imao je visinu i znao braniti, a imao je i jedan san - igrati centarfora. Bilo je i "ludih" golova, ali i jednako takvih obrana.

Milan Šarović je znao izvući loptu, otići daleko u polje, uhvatiti loptu jednom rukom, poigrati se sa žživcima, ali svakako spada među zapažžene Dinamove vratare.

ŽŽeljko Stinčić bio je jako sličan ocu ŽŽeljku. Bio je brkat i toliko puta sjajan. 

Marijan Vlak ostat će zapamćen kao golman koji je branio u šampionskoj momčadi iz 82. godine., baš kao i Tomislav Ivković. Za njega su govorili da je to Vlak koji nikada ne kasni. Bio je na sporednom kolosijeku sve dok se nije pojavio Ćiro Blažžević koji će ga gurnuti među vratnice.

Ranko Stojić bio je čudesan u obrani jedan na jedan. Golman nevjerojatnog refleksa kojega su zvali čovjek-mačka. Meni osobno, uz Vlaka i Ladića, jedan od najdražžih Dinamovih golmana, koji je nažžalost bio prekratko u Dinamu.

Dražžen Ladić je legenda kluba. Golman koji je punih 14 sezona proveo u Dinamu odigravši 802 utakmice, više nego bilo koji drugi igrač. Za Hrvatsku je nastupio i na Euru 1996. u Engleskoj te na SP-u 1998. u Francuskoj gdje je hrvatska reprezentacija osvojila brončanu medalju u svom prvom nastupu na svjetskim nogometnim prvenstvima. Ladić je bio jedan od najboljih hrvatskih igrača na tom turniru, iskazavši se sjajnim obranama.

dladic.jpgbutinatomo.jpgTomislav Butina je još 1991. godine započeo svoju karijeru, no do klupske jedinice došao je tek odlaskom u mirovinu nezamjenjivog Dražžena Ladića. Do 2003. bio je standardan, a zatim prelazi u redove belgijskog Club Bruggea. Karijeru je završio u Dinamu.

Georg Koch je u lipnju 2007. raskinuo ugovor s Duisburgom te se pridružio zagrebačkom Dinamu kao slobodan igrač. U kratkom vremenu zbog izražženog profesionalizma, motivirajućeg pristupa te borbenosti postao je idolom Dinamovih navijača. Kao igrač Rapida tijekom derbija protiv Austrije pretrpio je tešku ozljedu, tako što mu je bačena petarda eksplodirala u blizini uha. 

Bilo je tu još dosta golmana, ali sam spomenuo samo one za koje sam mislio da imaju posebno mjesto u klupskoj povijesti. Sigurno sam nekoga i zaboravio, ali nenamjerno. Danas slavnu povijest golmana nastavljaju Ivan Kelava i Filip Lončarić i to za sada sjajno obavljaju.