mirko kokotovicMirko Kokotović bio je kapetan momčadi Dinama koja je 23. lipnja 1945., na igralištu Građanskog, odigrala prvu utakmicu pod novim imenom protiv reprezentacije Zrakoplovstva i pobijedila 2:0. Kokotović je rođen 1913. u Lukavcu, a umro je 1988. u Zagrebu. Bio je jugoslavenski i hrvatski reprezentativac, igrač sredine terena, a po potrebi i odlično lijevo krilo. Za Građanski je nastupao od 1929. do 1945., a za Dinamo od 1945. do 1949. godine.

Član je najslavnije navalne petorke Građanskog u sastavu: Cimermančić, Wolfl, Lešnik, Antolković i Kokotović. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 23 utakmice i postigao 4 pogotka. Za hrvatsku reprezentaciju nastupio je 15 puta, prvi put 2. travnja 1940. protiv Švicarske (4:0) u Zagrebu, a posljednji put 9. travnja 1944. protiv Slovačke (7:3) u Zagrebu.

gradjanski_1940.jpgSudjelovao je u svim velikim pobjedama Građanskog - 5:1 u Zagrebu protiv Liverpoola, 4:0 u Beogradu protiv BSK-a i 4:0 u Budimpešti protiv Nagyavaradu. Svoje bogato znanje, zajedno sa svojim suigračima iz Građanskog, prenio je u prvim godinama Dinama na svoje mlađe suigrače: braću Horvat, Senčara, Strnada i Strugara.

Uvijek je bio ponosan što mu je između igrača Dinama prvome povjerena kapetanska dužžnost. Nakon briljantne igračke karijere posvetio se trenerskom pozivu. Dinamo je vodio nakon odlaska Martina Bukovija. Osim Dinama vodio je još Odred iz Ljubljane, Borac iz Banja Luke, Lokomotivu iz Zagreba, Varteks iz Varažždina, Kozaru iz Bosanske Gradiške i Veležž iz Mostara. U inozemstvu je radio u Turskoj, Grčkoj i na Cipru.

Poznati Dinamovi kapetani, osim Mirka Kokotovića, još su: Branko Pleše, Franjo Wolfl, Ivica Horvat, Tomislav Crnković, Dražžan Jerković, Slaven Zambata, Mladen Ramljak, Filip Blašković, Velimir Zajec, Srećko Bogdan, Marko Mlinarić, Zvonimir Boban, Slavko Ištvanić, Dražžen Ladić, Robert Prosinečki, Tomislav Butina, Tomo Šokota, Zoran Mamić, Luka Modrić, Igor Bišćan...

Spomenute kapetane povremeno su, u slučaju bolesti ili ozljeda, zamjenjivali njihovi suigrači, također ugledni i kvalitetni nogometaši: Zvonko Cimermančić, Ratko Kacian, Krešo Pukšec, Luka Lipošinović, ŽŽeljko Matuš, Josip Šikić, Rudolf Belin, Josip Gucmirtl, ŽŽeljko Stinčić, Drago Vabec, Zlatko Kranjčar, Igor Cvitanović i mnogi drugi.

1945_d.jpg