cvita_vremeplov_naslov.jpgIgor Cvitanović traje u Dinamu od 1989. godine kada je kao wunderkind došao iz Osijeka. Ulazio je u igru od 80. minute i redovito zabijao. Već je na debitantskoj utakmici protiv Sarajeva 1989. godine (6:0) zabio dva gola. Zatim je u ''sudačkoj nadoknadi'' zabio Veležžu i Slobodi. Bilo je jasno da u Maksimiru raste novi dijamant, no tada je u Dinamu igrao Davor Šuker pa je trebalo proći još nekoliko godina da Cvita postane prvi napadač.

Svaki veliki nogometaš u karijeri odigra barem jednu utakmicu za desetku. Posebno nogometaš koji je u 502 utakmice zabio 304 gola i figurira kao najbolji strijelac u povijesti jednog stogodišnjaka. Igor Cvitanović zaslužžio je nekoliko desetki za majstorske pogotke. Kao mladi napadač debitirao je 1989. godine protiv Sarajeva gdje je u samo 6 minuta dao dva efektna gola.

cvita_vremeplov_1.jpgDo te je utakmice Cvita za mnoge Dinamove navijače bio totalna nepoznanica. Tri dana prije svog blistavog vatrenog krštenja proslavio je svoj 19. rođendan. U Maksimir je došao bez puno pompe. Bio je junior, čak i kapetan osječkih nada, no kad je trebalo potpisati ugovor u gradu na Dravi su se nećkali. U Dinamu nisu.

Bio je to pun pogodak. Odmah po potisivanju ugovora Cvita je uz dvojnu registraciju produžžio na kaljenje u velikogorički Radnik. Tamo je također blistao u kratkom vremenu. U devet je utakmica zabio šest golova. Njegove dobre igre nisu promaknule Dinamovom stručnom štabu. Uslijedila je nagrada u dva oblika: prisustvo treninzima prve momčadi te mjesto na klupi protiv Sarajeva.

Kao što sam već napisao, Cvita je u toj utakmici odigrao zadnjih šest minuta i to malo vremena iskoristio na najbolji mogući način. Prvi je gol zabio na pas Zvonimira Bobana kada je uputio pravu bombu prema golu Sarajeva, a drugi je bio solo akcija u posljednjoj minuti kada je zaobišao vratara i ušetao s loptom u mrežžu. Nakon posljednjeg sučevog zvižžduka, impresioniran i uzbuđen, Cvita je zaplakao od sreće.

Da, ne stidim se. Tko bi se mogao nadati da će moj debi tako divno završiti, predivan je to osjećaj, ljepši od najljepšeg sna - rekao je po završetku susreta. Bilo je i treme u tim minutama, no kad sam dao prvi gol nestalo je straha, osjećao sam se starosjediocem. Volim tresti mrežžu. Moj prvi učitelj Ivica Grnja tu mi je žželju samo podgrijavao. Marljivo zapisujem sve golove koje sam dao. Dosad ih je bio 540. Od Osijeka, preko Radnika do ova dva prvenstvena za Dinamo.

cvita_vremeplov_2.jpgSkoro isti scenarij dogodio se i na utakmici protiv Veležža. Cvita je u igru ušao u 85. minuti, a već je u 88. postigao vrlo efektan gol. Poslužžen od Mladena Mladenovića, manirom iskusnog napadača, svladao je Petranovića, prethodno se oslobodivši jednog protivničkog igrača.

Igor Cvitanović ni tu nije stao. U posljednjoj utakmici, u sezoni 1989./90., dao je gol i tuzlanskoj Slobodi. Zaista se nešto slično rijetko događa.

Mladić s petnaestak minuta prvoligaškog staža zabio je četiri pogotka. To je vjerojatno slučaj za knjigu rekorda i potvrda da mlade talentirane igrače treba forsirati. Josip Kužže to je potvrdio prije 23 godine.

cvita_vremeplov_3.jpg