sc-naslov.jpgOvih se dana telefonom javio Snješko Cerin kojeg smo prošle godine posjetili u KBC Rebro kada je imao tešku operaciju. Snješko je pozdravio sve članove Udruge i još se jednom zahvalio na posjeti i poklonu koji smo mu tom prilikom uručili. Bila je to velika uramljena slika s deteljima iz njegove bogate karijere. Kad se samo sjetim koliko nas je puta taj čovjek učinio sretnima i ponosnima, to je najmanje što smo mogli učiniti.

Gotovo da nema dinamovca koji ne zna za Snješka Cerina jednog od najboljih Dinamovih strijelaca svih vremena. Kako je tekao razvojni put štrkljavog Trnjanina? Nekoliko je sezona igrao u nižžerazrednom Trnju, a jednu sezonu i u republičkom ligašu Zagrebački plavi. S nogometom "u nosu", s golovima kao na tekućoj vrpci, vratarima je padao mrak na oči kada je Snješko bio u šesnaestercu. Bio je nogometni boem i fenomen, no za razliku od Dinamovih zvijezda tih i kasnijih godina svoj talent nije unovčio.

Meni je Dinamo bio sve u žživotu i nije mi nikada bilo žžao što nisam ostvario bogati inozemni transfer jer sam i ovako zadovoljan. Uvijek se šalim da sam sve što sam zaradio zaradio rukama zajedno sa suprugom, a ne nogama kako bi se to očekivalo od jednog nogometaša, kažže Cerin.

Rođeni Trnjanin otišao je 2001. godine iz Zagreba i danas mirno žživi na moru, u Privlaci pokraj Zadra gdje ima Obiteljski dom za starije i nemoćne osobe. Kako je došlo do toga da se preseli na more?

U Privlaci smo ljetovali još od kraja osamdesetih pa je supruga jednom prilikom predložžila da preselimo i otvorimo starački dom. Ja sam se oduševio prijedlogom jer sam imao problema sa srcem dok sam vodio kafić na Savici. Bilo je to predinfarktno stanje tako da je i to utjecalo na odluku da se preselimo na more. Mislim da nam je selidba bila najbolji potez u žživotu.

sc-1.jpgSjetio se Cerin i svojih igračkih dana, svog prvog nastupa i pogotka.

Bilo je fantastično! Publika me naprosto ponijela, tako da se trema rasplinula već nakon nekoliko dodira s loptom. Igrali smo protiv Budućnosti i pobijedili 6:1. Oko 12.000 ljudi je bilo prezadovoljno jer sam u svojoj prvoj služžbenoj utakmici za Dinamo postigao drugi i šesti gol.

Nakon toga je odigao 474 utakmice za Plave i zabio nevjerojatnih 295 golova. Snješko Cerin demonstrirao je majstorstvo praktički od gola do gola, s naglaskom na slobodnu inicijativu i, osobito, urođenu kreativnost i snalažžljivost pred protivničkom mrežžom.

ŽŽivio je burno i brzo pa je jednog dana morao "stati na loptu". Odbacio je sve poroke i danas je u njegovu žživotu najuzbudljivija stvar pecanje.

Odbacio sam štake i ponovno se mogu kretati bez pomoći tako da sam nastavio s ribolovom što me opušta i čini jako sretnim.

I za kraj:

Hvala vam što ste me se ponovno sjetili. Jako mi je bilo drago što ste me posjetili u Zagrebu nakon operacije. Lijepo je čuti da te navijači nisu zaboravili. Pozdravljam sve članove vaše Udruge i sve navijače Dinama u vašem kraju, a posebno tebe i dečke koji su bili s tobom u Zagrebu (Zorislav i Trun). Hvala vam i na poklonu koji me jako dirnuo. Iz toga se vidi koliko volite Dinamo. Slika koju ste mi poklonili nalazi se na počasnom mjestu u mom domu.

Bio je to Snješko Cerin, jedan i jedini, neponovljivi. 

sc-2.jpg