tpm_84.jpgDinamo se ove nedjelje vraća na nogometne travnjake i to odmah u Osijek. Očekujemo laganu pobjedu kao i prethodnih godina, ali nekada je to bilo vruće gostovanje. U osamdesetim godinama, Dinamo je samo dva puta slavio u Gradskom vrtu. U sezoni 1988./89 pobijedio je 2:0 pogodcima Deverića i Škerjanca i 1982. godine 2:1. Na toj je utakmici bilo dosta naših članova pa prisjetimo se te važžne pobjede u pohodu k naslovu prvaka.  

Dinamo je te 1982. godine rušio sve moguće rekorde. Tako je bilo i te nedjelje u Osijeku kada se u Gradskom vrtu skupilo rekordnih 40.000 gledatelja. Bio je to nezapamćeni interes za novog prvaka šest kola prije kraja. Dinamo je imao šest bodova prednosti i igrom je jamčio taj prijevremeni pljesak i kompliment. Nije zato bilo čudo što je stadion dva sata prije početka utakmice bio  prepun. Gledatelji su čak provalili na zapadnu tribinu koja još nije bila služžbeno otvorena.

tmp67.jpgOd 40.000 ljudi barem je pola (ako ne i više) navijalo za Dinamo. Kako je bilo burno u gledalištu, tako je sijevalo i na terenu. Plavi su s dvije akcije na početku i na kraju prvog poluvremena osigurali uvjerljivo vodstvo.

Već u 3. minuti Petar Bručić, koji je tada igrao u reprezentativnoj formi, imao je odličan izlet u protivničku polovicu. Idealno je poslužžio Dinamovu jedanaesticu Zorana Panića koji se sjajno snašao i koljenom loptu poslao iza Alempića za 0:1.

tmp83.jpgBilo je i dosta oštre igre pa su naši liječnici i fizioterapeti često pružžali pomoć našim igračima. Kranjčar je najviše dobivao "batina", a ozlijeđenog Z. Cvetkovića morao je zamijeniti Mile Čalasan. 

Dinamo je igrao vrlo racionalno ne dajući Osječanima mogućnost da izjednače, dapače nakon vrlo dobre igre u napadu i u obrani, gdje je dominirao Velimir Zajec, plavi si postigli i drugi gol. Legendarni Mlinka krenuo je sa svoje polovice terena u jedan samo njemu svojstven prodor, a domaći igrači ga nikako nisu mogli zaustaviti. Na kraju je, ostavljajući za sobom sve čuvare, ušao u šesnaesterac gdje ga domaći vratar Alempić ruši. Bio je to klasični jedanaesterac.

Kranjčar je bio nepogrješiv s bijele točke i Alempić je drugi put morao po loptu u svoju mrežžu. U drugom smo poluvremenu imali nekoliko prilika koje nisu iskoristili Cerin i Kranjčar. Osječani su uzvartili s nekoliko dobrih prigoda, ali je Vlak na golu bio odličan. Ipak, Rakelin udarac s desne strane ŽŽeravica je glavom smjestio pod gredu. Bilo je to konačnih 1:2 i veliki korak naprijed prema naslovu prvaka!

tmp68.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za Dinamo su igrali

1. Marjan Vlak

2. Petar Bručić

3. Zvjezdan Cvetković (Mile Čalasan od 25.)

4. Dragan Bošnjak

5. Velimir Zajec

6. Džžemal Mustedanagić

7. Emil Dragičević (Drago Dumbović od 65.)

8. Snješko Cerin

9. Zlatko Kranjčar

10. Marko Mlinarić

11. Zoran Panić.

Trener. Miroslav Ćiro Blažević

osijek-dinamo_1-2_1982.jpg