0-2_split_naslov.jpgMaksimir je oduvijek teško osvojiva tvrđava za Hajduk, a isto tako Poljud za Dinamo. Pobjede na gostujućem terenu nisu tako česte, pa se stoga rado pamte. Jedna od takvih bila je 27. rujna 1987. kada smo u Splitu pobijedili Hajduka 2:0. Strijelci za Dinamo bili su Jozo Bogdanović i najbolji igrač utakmice Marko Mlinarić.

Ta divna splitska noć, orilo se iz grla naših navijača po svršetku utakmice na Poljudu. Pjesma je začas prihvaćena od igrača i vodstva plavih, a još bržže zamijenjena Dinamovom himnom: Nebo se plavi, bijeli se Zagreb grad, Maksimir slavi prvi smo, prvi sad...

0-2_split_5.jpgVeselje je nastavljeno i dan kasnije u Runovićima gdje su plavi gostovali, u mjestu koje je izbacilo Tucaka i Bobana.

Dinamo je u Splitu slavio uvjerljivo i zaslužženo. Uoči utakmice trener Ćiro Blažević bio je vidno uzbuđen, iako gotovo da nije znao za poraz od Hajduka. Prije ove utakmice u Splitu je izgubio samo jedanput. Dinamo je u Split stigao avionom i zanimljivo da su odmah zapeli na aerodromu, budući da su morali čekati prtljagu koja je "zabunom" bila prebačena na međunarodni dio.

0-2_split_2.jpgNovinari su prije utakmice provocirali Ćiru, ali je Ćiro spustio loptu na zemlju:

Nemojte mi spominjati nikakve tradicije, nikakve usporedbe. Što je bilo, bilo je. Svaki period nosi svoje specifičnosti. Lani smo mi u Split došli nakon kup poraza u Banovićima, jadni i očajni po shvaćanju Splićana. Ali i nabrušeni, anonimni, žželjni afirmacije. Sve sam poduzeo da motiviram te momke za koje, izuzev Mlinke i još ponekog, nitko nije čuo. Uspio sam. (završilo 0:4!!!) Sada je sasvim obratno. Hajduk ima svojih problema, nekompletan je i nespreman, a mi vodeća momčad na tablici. Sada ispada da smo mi favoriti, a u ovakvim utakmicama nikada nema favorita.

0-2_split_3.jpgRijetko se kada dogodilo u Splitu da gledatelji burnim pljeskom nagrade zaslužženost Dinamove pobjede kao tada. Dinamo je zaista čvrsto držžao konce igre i bilo je samo pitanje kad će tu silnu nadmoć u igri, taktici i tehnici materijalizirati.

Bijeli su i te kako žželjeli pobjedu, nebi li se tako revanširali za prošlogodišnju katastrofu koju su dožživjeli na Poljudu.

Domaći su počeli oštro, a naši ubrzo prihvatili takvu igru pa je bilo mnogo prekida, ali ne i grubosti.

Najbolji igrač susreta po pravilu je bio Marko Mlinarić. Neumoran, kreativan, uz to i strijelac drugog gola.

Po završetku utakmice dobio je i kristalnu vazu Sportskih novosti koja se tada dodijeljivala najboljem igraču utakmice.

0-2_split_4.jpg