mlinka 10Marko Mlinarić - Mlinka, jedan od najvećih Dinamovih igrača svih vremena, a po mom mišljenju i najbolji igrač kojega sam gledao, dao je intervju za našu stranicu. Mlinka je rođen 1. rujna 1960., a za Dinamo je nastupao od 1978. do 1987. godine te u sezoni 1995./96. U Dinamovom je dresu odigrao 613 utakmica (samo je Dražen Ladić odigrao više) i postigao 174 pogotka. Nakon odlaska iz Dinama nastupao je za francuski Auxerre i Cannes. Bio je vrhunski tehničar, odličan dribler, majstor proigravanja i izuzetno opasan po protivnička vrata. Mlinka je bio jedinstven.

Imao sam izuzetnu sreću gledati Mlinku i njegove majstorije u osamdesetim i devedesetim godinama. Prva utakmica na kojoj sam ga gledao bila je u Osijeku u sezoni 1982./83. kada je utakmica završila 2:2. Dinamo je te godine završio na trećem mjestu, mada su svi očekivali da će obraniti naslov prvaka iz prošle sezone. Mlinka je te godine s Dinamom osvojio kup, a nakon povratka u Dinamo 1996. osvaja i prvenstvo i kup.

U Dinamu je uvijek bilo sjajnih igrača, kao što su Zvonimir Boban i Davor Šuker koji su napravili sjajne inozemne karijere i s njima se po tomu nitko ne možže mjeriti, ali su za Dinamo igrali kratko. U našoj anketi Izaberi najboljeg Dinamovog nogometaša svih vremena Mlinka je zauzeo četvrto mjesto, a ispred njega su bili Luka Modrić, Eduardo i Zvonimir Boban. Svi su oni bili sjajni igrači, ali nitko nije Dinamu dao koliko Mlinka i zato je po meni on najbolji Dinamov igrač svih vremena.

mlinka2.jpgMlinka, očekivali smo te prošle godine na Plavoj noći u Orahovici kada smo ugostili plave legende. Zašto nisi došao?

Sjećam se toga. Razgovarao sam s Hadžžijom oko toga i trebao sam doći, ali mi je u zadnji trenutak nešto iskrsnulo tako da sam bio spriječen. ŽŽao mi je radi toga. Možžda neki drugi put.

Čime se danas baviš?

Radim u nogometnoj školi mog bivšeg suigrača i prijatelja Kranjčara.

U našoj anketi zauzeo si visoko četvrto mjesto kao najbolji Dinamov igrač svih vremena. Ispred tebe su bili Modrić, Eduardo i Boban. Što o tomu misliš i tko je prema tvom mišljenju najbolji igrač?

Ukusi su različiti. Luka Modrić je sjajan igrač, ali je odigrao jako malo utakmica za Dinamo da bi bio najbolji igrač svih vremena. Morali bi postojati neki kriteriji za izbor. Međutim, bilo je velikih igrača, a ja ću biti subjektivan pa ću reći da su najbolji bili: Zajec, Kranjčar, Deverić i Vabec. 

Sjećamo se puno tvojih velikih utakmica i sjajnih golova. Pamtiš li neku posebno i koji ti je najdražži pogodak u plavom dresu?

Bilo je sjajnih utakmica, teško je neku izdvojiti. Isto tako i golova je bilo puno.

Možžda ona dva Crvenoj Zvezdi kada je Dinamo u Maksimiru pobijedio 4:0 ili kada si igrao pod maskom protiv Partizana te bio strijelac i najbolji igrač na terenu?

Da dobro ste se sjetili tih utakmica. Zabio sam Zvezdi dva gola u odličnoj utakmici, a protiv Partizana sam igrao sa zaštitnom maskom u okolnostima koji nisu bili normalni u ono vrijeme da netko igra utakmicu pod maskom.

Opiši nam malo 1982. godinu kada ste bili prvaci bivše držžave i rušili sve pred sobom.

To je bila jedna euforija. Imali smo sreću da je došao Ćiro Blažević, a on je imao sreću što je zatekao tu generaciju. Postojao je jedan poseban odnos između igrača, trenera i publike. Bili smo dobra klapa i sve se poklopilo.

Zašto ta generacija nije ostvarila neki značajniji europski uspjeh, nego ste dvije godine zaredom ispadali od portugalskih klubova Sportinga i Porta?

Trebalo je više iskustva i da smo ostali dužže na okupu sigurno bi nešto postigli. Teško je i onda bilo ostvariti uspjeh u Europi kada su igrači odlazili tek poslije 28. godine, a ovima danas je još puno težže jer se teško nositi sa zapadnim klubovima kada velike ribe jedu malu.

mlinka4.jpgDružžiš li se s bivšim suigračima i s kim posebno?

Naravno da se družžimo. Dosta utakmica igramo za veterane i to je bit svega jel nam je Dinamo žživot, odmah nakon obitelji. Sve što smo stekli, stekli smo kroz Dinamo i materijalno i duhovno.

Kako si zadovoljni inozemnom karijerom?

Čovjek što više stari misli kako je mogao još više napraviti, međutim ja sam zadovoljan. Igrao sam dvije godine u Auxerreu i dvije godine u Cannesu. Uvijek smo se borili za prvo mjesto i jako su me cijenili tamo. I dan danas me pozivaju na obilježžavanje nekih godišnjica u klubu.

Koji ti se igrači danas posebno sviđaju?

Prije svih Kranjčar i Modrić, a od stranih Kaka i Ronaldinho. Ustvari teško je reći jer stvarno ima sjajnih igrača. Ja sam mislio da poslije Maradone više nitko neće igrati takav nogomet, međutim uvijek ima genijalnih igrača.

Za koji inozemni klub navijaš?

Sviđa mi se Barcelona.

Jedno nenogometno pitanje. Kakvu glazbu slušaš i odeš li na koji koncert?

Volim sav hrvatski melos od Slavonije do Dalmacije. 

Koji ti je film najdraži?

Let iznad kukavičjeg gnijezda i Tko pjeva, zlo ne misli.

Kolike su Dinamove šanse za prolazak u Ligu prvaka?

Sve je moguće. Dinamo ima minus od dva gola, no gledajući Šahtar mislim da ni oni nisu nešto naročito. Dinamo mora ući u utakmicu sa 200% i uz malo sreće možže doći do Lige prvaka. Treba vjerovati.

Hvala na razgovoru i žželimo ti puno sreće u žživotu.

Hvala Vama i pozdrav Vašoj Udruzi. Volite Dinamo i navijajte svim srcem, ali budite pristojni jer ne razumijem ove današnje navijače koji se ponašaju kao primitivci. Moram priznati da me to jako ljuti. Pozdrav svima!

boro_i_mlinka.jpg