karaka_naslov.jpgKaraka je naziv za vrstu jedrenjaka s tri ili četiri jarbola, ali Karaka je nekada davno, prije nekih 30-ak godina, bila simbol plave boje i Dinama. Sve je počelo sredinom sedamdesetih godina kada je prostor Karake uređen kao disco klub, a koji je u sjećanju mnogih ostao kao popularno sastajalište mladih Zagreba. Bilo je to doba zlatne generacije nogometaša Dinama i Ćirinog bijelog šala.

Nakon toga preuređen je u restoran koji je ubrzo postao kultno gastronomsko odredište poznato po ribljim specijalitetima dubrovačkog područja. Kum Tihomir iz Zagreba me kao klinca jednom prilikom odveo tih osamdesetih godina u Karaku. Očekivao sam da će se na vratima pojaviti netko iz šampionske generacije koja je u to vrijeme probudila Zagreb i Hrvatsku.

Premda su tamo zalazili svakodnevno, jer je Karaka bila istureni položžaj za sve ludosti te fenomenalne generacije, taj dan se ipak nitko nije pojavio pa sam se divio fotografijama na zidovima.

karaka_1.jpgKaraka je mijenjala vlasnike, a tih ju je godina vodio Dubrovčanin Pavo Kremenić. Bila je prepoznatljivi simbol Zagreba i rado posjećivana destinacija poslovnih ljudi i posjetitelja grada. Sve pobjede su se ovdje proslavljale, igrači su se družžili, razgovarali, igrali biljar, cugali... Karaka je bila dinamovcima drugi dom. Jednom prilikom je netko provalio u poznati restoran i sve ostavio netaknuto, a odnio samo dres Marka Mlinarića.

Po pričanju naših bivših igrača često su tamo dočekivali jutra. Jednom prigodom mi je Ismet Hadžić ispričao kako su iz Karake otišli ravno na trening nakon neprospavane noći što je Ćiro odmah shavatio i toliko ih natjeravao na treningu da su svi povraćali. Naravno da ih to nije spriječilo da već na sljedećoj utakmici uvjerljivo pobijede. Jednostavno - bili su klapa.

karaka.jpgA sad pogledajte ovu usporednu fotografiju. Jedna je snimljena u Karaki 1982. godine na kojoj za stolom sjede Boro Cvetković, Stjepan Deverić i Marko Mlinarić. Tako su provodili skoro svaki dan. Kao što se vidi na stolu je nekakva cugica i cigarete, ali su pobijeđivali sve redom i zaista su bili prave zvijezde.

Druga fotografija prikazuje današnju generaciju nogometaša. Na fotki također vidimo trojicu nogometaša koji ne razgovaraju međusobno, nego svatko gleda u svoj mobitel, dok se iza vide igrači koji gledaju u laptop.

Koliku je Dinamo nekada imao popularnost najbolje dočarava ova fotografija iz Dubrovnika snimljena na Stradunu 1982. godine. Što na kraju reći nego se zapitati gdje su ona dobra, stara vremena?

dubrovnik82.jpg