jedan_na_jedan_stef_naslov.jpgNekada je narod volio svoje igrače. Dožživljavali su ih kao heroje koji su sa srcem igrali za svoj klub, a ne kao danas kada preplaćeni igrači daju premalo. Što nam onda drugo preostaje nego iz naftalina izvlačiti heroje iz davnina, a jedan od takvih je Deverić as tref - Deverić Štef ili Turopoljski top, kako ga je naime volio zvati legendarni pokojni radiokomentator Ivo Tomić. Pročitajte što je Štef rekao u razgovoru za našu stranicu.

Štef, na početku te prvo pozdravljam u ime Udruge navijača Dinama iz Orahovice.

- Pozdrav i vašoj Udruzi. Drago mi je što se me se sjetili.

Budući da si ti jedan od legendarnih napadača iz šampionske generacije '82., odmah krećemo s pitanjima iz tog vremena. Sjećaš li se možžda svoje prve utakmice koju si odigrao za Dinamo?

- O majko moja, tko će se toga sjetiti!? Stvarno nisam siguran, mislim da je bila protiv Hajduka, ali toliko je godina prošlo da zaista nisam siguran. Imaš li koje lakše pitanje?

jedan_na_jedan_stef1.jpg

Imam. Vratimo se na tu šampionsku generaciju. Po čemu je ona bila posebna, što ju je krasilo?

- U prvom redu jedno zajedništvo i prijateljstvo, a onda naravno i dobra ekipa. Mislim da je to bio ključ uspjeha.

Opiši nam malo to vrijeme, pogotovo našim mlađim čitateljima koji se toga ne sjećaju.

- Gledajte, nema se tu puno toga za reći. Bilo je to jedno sasvim drugo vrijeme. Teško je to uspoređivati s današnjim nogometom. Svi smo bili kao jedna obitelj - igrali smo nogomet, družžili se poslije utakmica i treninga, izlazili van, proslavljali pobjede itd.

jedan_na_jedan_stef2.jpg

Koju utakmicu najviše pamtiš i koji ti je najdražži gol u plavom dresu?

- U onom čudesnom proljeću 1982. godine nakon što smo Zvezdi utrpali tri komada u Maksimiru, slijedilo je gostovanje na prepunom Poljudu. Mislim da ni do danas nije oboren rekord od 60.000 ljudi. Mi smo pobijedili 2:1, a Zajec i ja smo bili strijelci. To mi je i najdražža utakmica i najdražži gol u plavom dresu. Najtužžniji dan mi je svakako onaj kada sam odlazio iz Dinama.

Ja sam prvi put užživo gledao Dinamo te jeseni 1982. u Osijeku kada je završilo rezultatom 2:2. Sjećaš li se možžda te utakmice koja je meni jedna od najvažžnijih, a ti si i na toj utakmici postigao pogodak?

- Mislim da se sjećam. Osim mene gol je zabio i Snješko Cerin. Ako se ne varam na toj sam utakmici gol postigao glavom.

jedan_na_jedan_stef3.jpg

Čuješ li se igračima s kojima si nekada igrao, a koji više ne žžive u Zagrebu?

-Uglavnom se i čujem i vidim s bivšim suigračima, ili slučajno ili na nekoj od utakmica.

Kako su izgledale proslave pobjeda? Već svi znamo za legendarnu Karaku.

- A nema se tu što posebno reći. Tamo smo se družžili, išli na piće, nekada se zadržžali dužže, nekad kraće. U svakom slučaju bilo je to lijepo vrijeme.

Čuvaš li možžda u svojoj vitrini neki dres iz igračkih dana?

-Imam jedan koji čuvam baš iz tog vremena za koje me pitaš.

Kako je Štef postao Stipe? Tko je kriv?

-Nema krivca, jednostavno nismo našli zajednički jezik i ispalo je kako je ispalo.

A kako je bilo zabiti gol Dinamu u Maksimiru u dresu Hajduka? 

- Profesionalizam je takav. Mada sam oduvijek dinamovac, tada sam bio na drugoj strani i kako to već ide uvijek se trudiš biti najbolji.

Kako je došlo do povratka u Zagreb?

- Zagreb mi je nedostajao i kada su ljudi u Dinamu pokazali interes za mojim povratkom nije bilo dileme. Vrlo lako smo se dogovorili, a uskoro sam postao i kapetan momčadi.

jedan_na_jedan_stef4.jpg

Negdje sam pročitao da si bio prvi Modrićev trener. Kakav je bio Luka? Je li se već tada moglo vidjeti da će biti svjetska klasa?

- Nisam bio prvi, ali sam ga najdužže trenirao u kadetima i juniorima. Već tada je bio posebno nadaren, ali ni za koga ne možžeš biti siguran da će postati svjetska klasa i da će igrati u Realu.

Što kažeš na današnji Dinamo? Hoće li se plasirati u Europsku ligu i što tamo očekuješ?

S obzirom na postignuti rezultat u gostima, naravno da vjerujem da će se plasirati u skupine Europske lige gdje je onda bitno napraviti dobar rezultat, pa onda nagodinu pokušati ući u Ligu prvaka.

jedan_na_jedan_stef5.jpg

Koji ti se igrač u Dinamu posebno sviđa, a koji bi mogao jednoga dana ostvariti transfer u neki veliki klub?

-Puno je tu dobrih igrača, ali po mom mišljenju Pjaca bi trebao biti Dinamova budućnost.

Što misliš o HNL-u?

- Mislim da je liga 10 već donijela rezultate pa tako danas u četvrtom pretkolu imamo sva četiri hrvatska kluba i svi imaju realne šanse za nastavak ove lijepe priče hrvatskog nogometa.

Čime se baviš u slobodno vrijeme?

- Ničim posebno, nemam neki hobi.

jedan_na_jedan_stef6.jpg

Kakvi su ti planovi za budućnost i poruka za kraj?

- Volio bih jednog dana postati trener neke prve ekipe. Pozdravljam sve vaše članove i navijače Dinama. Navijajte i dalje za Dinamo! 

Hvala legendarnom Štefu na ugodnom razgovoru! Uh, kakav je to napad bio Boro Cvetković, Snješko Cerin, Zlatko Kranjčar, Marko Mlinarić, Stjepan Deverić.

jedan_na_jedan_stef7.jpg