kaj_naslov.jpgU gradu zakrčenom prometom, po čijim ulicama svakodnevno juri oko 400.000 motornih vozila, nije lako okrenuti se iza sebe daleko u prošlost, no u nedavnom razgovoru s Brankom Gračaninom zanimalo me je što su vozili naši proslavljeni bivši igrači 60-ih godina prošlog stoljeća. Dok danas igrači voze skupocjene automobile kao što su Bentley, BMW, Audi, Porsche, nekada su vozili Bubu, Žabu, Ford Taunus, Mini Morris, Prinz...

Šezdesetih godina prošlog stoljeća Dinamo je bio u rangu Reala, Barcelone, Bayerna ili Juventusa, a igrači su bili prave zvijezde. Navijači su obožžavali igrače, a igrači poštivali klub i navijače. Kada bi pobijedili zaustavljali su ih na svakom koraku, a kada bi izgubili po nekoliko se dana nisu pojavljivali u javnosti.

Kao i svi mladi i oni su voljeli automobile kojih je u gradu tada bilo jako malo pa je policija uvijek zaustavljala ista vozila. Toga se prisjetio i bivši golman Zlatko Škorić:

"Nakon Olimpijskih igara u Tokiju, kupio sam si prvi auto. Bio je to Ford Taunus. Malo je tada bilo automobila u gradu pa me je policija neprestano zaustavljala, baš jako puno. No, nikada nisam imao problema jer sam pazio i vozio po propisima. Kasnije sam si kupio BMW, a najviše sam imao žŽaba."

kaj2.jpgTrg je tih godina bio jaklo lijep, pun parkiranih automobila.

Najbržži je auto tada vozio legendarni Dražžan Jerković. Bio je to Mercedes 230 SL, Dautbegović je vozio žŽabu, Cvek Bubu, Zambata Mini Cooper, Gračanin Forda, Valec Prinza, Ramljak Peugeota.

Kada sam Gračanina pitao što je vozio Lamza, samo se nasmijao te mi ispričao kako Lamza nikada nije položžio vozački ispit, ali je unatoč tomu ipak često vozio automobil. Kada bi ga zaustavila policija uvijek bi se izvukao tako što je rekao da je zabunom uzeo vozačku dozvolu od supruge.

Nisam jugonostalgičar, ne daj Božže, ali ova nas je priča vratila u neka ljepša vremena koja se iz današnje perspektive čine bajkovitim.

kaj1.jpg