gostovanje_u_orahovici_naslov.jpgDinamo je oduvijek u Orahovici i okolici imao podršku svojih vjernih navijača koji su za Dinamo išli navijati samostalno ili u manjim grupama. Navijati za Dinamo za nas je kao religija, način žživota, stvar s kojom se rodiš i koju naslijediš. Mogli bismo reći da je Orahovica oduvijek vezana uz Dinamo, kao i Dinamo uz Orahovicu. Plavi su naš grad posjetili šest puta: 1974., 1976., 1979., 2000., 2007. i 2008. Ovo je podsjetnik na ta vremena.

1974.

Dinamo je Orahovicu prvi put posjetio davne 1974. godine. Nogometno igralište bilo je tada na mjestu gdje se danas nalazi škola. Dinamo je igrao protiv ekipe bivše Općine Orahovica za koju su tada igrali nabolji igrači iz Orahovice i okolice. Utakmica je završila pobjedom Dinama 6:1, ali nisam uspio doći do podatka tko je zabio golove.

Te je sezone Dinamo osvojio 5. mjesto u prvenstvu. Bilo je to sivo razdoblje kluba kada je u jesenskom dijelu izgubio sva tri derbija. Na proljeće se klub razigrao, ali nam je zbog loše jeseni nedostajao samo jedan bod do Europe. Na klupi je sjedio Mirko Bazić, najbolji strijelac kluba bio je Zlatko Kranjčar, a odličan na golu Milan Šarović koji je u prvih šest proljetnih susreta ostao netaknute mrežže.

Na fotografiji ispod probao sam detektirati igrače u plavom, ali nisam 100% siguran da sam u pravu pa ako mislite drugačije slobodno pošaljite e-mail s točnim podacima. Ovim se putem zahvaljujem i gospodinu Mirku Muselinoviću (predzadnji u gorenjem redu) na ustupljenim fotografijama.

gostovanje_u_orahovici_1.jpggostovanje_u_orahovici2.jpg

1976. 

Dvije godine kasnije Dinamo je ponovno u Orahovici gdje ih je doveo Zorislav Srebrić. Nažžalost, nigdje nisam uspio nabaviti fotografije s te utakmice, ali sam saznao da je Dinamo pobijedio ekipu Papuka 4:0. Orahovčani su imali odličnu ekipu i mogli su barem ublažžiti poraz, ali je član naše Udruge, Vladimir Kadežžabek-Robin, uspio promašiti jedanaesterac, tj. golman Marijan Vlak obranio mu je prizemnu loptu.

Ta je utakmica ostala zapamćena i po tome što je naš sugrađanin, Davor Perković, nakon te utakmice otišao na probu u Dinamo i odigrao nekoliko utakmica za prvu momčad. Ispričao mi je da je u to vrijeme podijelio hrpu autograma klicima kada bi Dinamo došao u neko mjesto igrati utakmicu.

Dinamo je te 1976./77. zauzeo drugo mjesto, odmah iza Crvene zvezde koja je bila prvak Jugoslavije, a u klub je iz Trnja stigao Snješko Cerin.

 

1979.

Dinamo je u Orahovicu došao na pripreme. Plavi su bili smješteni u depadansi (današnji hotel "Dukat") i svakodnevno se družžili s navijačima iz Orahovice. Ostaje nepoznanica zašto te godine nisu odigrali utakmicu u Orahovici, nego su išli u Čačince igrati protiv Mladosti. Pretpostavka je da su na igralištu bili radovi jer se tih godina igralište premještalo na drugu lokaciju, gdje se i danas nalazi, a na mjestu starog igrališta je početkom 80-ih godina počela izgradnja nove školske zgrade.

Utakmica u Čačincima odigrana je 28. 3. 1979. i završila je pobjedom Dinama 9:0. Golove su zabili: Cerin 2, Vabec, Džžoni, Janjanin, Senzen, Deverić, D. Jurčević. Na ustupljenim fotografijama s utakmice u Čačincima zahvaljujem se Danku Matiću i Saši Tiru. Dinamo je te sezone završio na drugom mjestu, a klub su pojačali trener Vlatko Marković i hajdukovac Vilson Džžoni.

gostovanje_cacinci2.jpggostovanje_cacinci1.jpggostovanje_cacinci3.jpggostovanje_cacinci4.jpg

2000.

Povodom Dana grada Dinamo je po četvrti puta posjetio Orahovicu, i to u seniorskoj i veteranskoj konkurenciji. Prvu su utakmicu odigrali veterani Papuka i Dinama, a pobijedile su Dinamove legende 2:1. Pogotke su postigli Ivica Senzen i Jozo Bogdanović. Za Dinamove veterane nastupali su: Zvonko Marić, Duško Popovski, Jozo Bogdanović, Zlatan Arnautović, Josip Ražić, Ivica Miljković, Miroslav Stipić, Mladen Munjaković, Zlatko Kranjčar, Marko Mlinarić i Ivica Senzen. Ekipu je vodio Krešimir Mifka. 

U drugoj su se utakmici sastale istoimene momčadi, ali u seniorskoj konkurenciji. Mrežže su mirovale cijelu utakmicu pa je završilo prijateljski 0:0, a igrač utakmice je bio domaći vratar Dražžen Fofonjka. Za Dinamo su nastupali: Radoš, Skreblin, M. Cvitanović, Čagalj, Sedloski, Cesar, Blaškić, Gak, Perme, Pilipović i Kozniku. Na toj je utakmici kapetan Papuka bio član naše Udruge, Samir Marko, koji na fotografiji ispod mijenja darove s kapetanom Dinama Gocom Sedloskim.

orahovica2000.jpg

 

2007.

Naša je Udruga dvije godine zaredom u Orahovicu dovela Dinamove veterane. Na parketu orahovačke sportske dvorane odigrali smo humanitarnu utakmicu od koje je sav prihod išao za Dječji vrtić "Palčić" u Orahovici. Na tribinama se skupilo oko 250 ljudi koji su došli pozdraviti Hadžžića, Vabeca, Bogdanovića, Arnautovića, Poljaka, Čonča, Gucmirtla...

veterani_2007_orahovica.jpg

 

2008.

2008. godine ponovno smo igrali humanitarnu utakmicu, ovaj put za invalida i velikog dinamovca Marijana Šimića koji je 1990. godine stradao na utakmici u Splitu kada su ga huligani kamenim blokom pogodili u glavu. I ovaj su put pobijedili gosti iz Zagreba i to rezultatom 2:1, s tim da smo mi poveli zgoditkom Gorana Hajnala. Za Dinamo su zabili Babić i Dežželić.

veterani_2008_orahovica.jpgOsim tih utakmica, mnogo je dinamovaca dolazilo u Orahovicu na naše Plave noći. Nabrojat ću samo najpoznatija imena: Vladimir Čonč, Josip Gucmirtl, Ivica Poljak, Drago Vabec, Ismet Hadžžić, Vlado Dežželić, Zlatan Arnautović, Jozo Bogdanović, Igor Cvitanović, Edin Mujčin, Domagoj Vida, Krasnodar Rora, Stjepan Lamza, Zlatko Škorić, Branko Gračanin i Filip Blašković. Zvonimir Boban također je posjetio Orahovicu i to 2007. godine kada je došao na otvorenje svoje izložžbe. Tom je prigodom odigrao i revijalnu utakmicu. Organizator tog događaja bio je predsjednik Udruge.

ordinamo.jpg