karantena_naslov.jpgGotovo istovremeno sa začetkom profesionalizma u našem je nogometu počela i primjena karantene ili izolacije, tj. odvajanje nogometaša od svakodnevnog žživota i podvrgavanje specijalnom režžimu treninga, ishrane, odmora, razonode i još mnogo toga. Karantena obično govori o značaju utakmice, a Dinamo je tu novinu uveo još tamo 60-ih godina prošlog stoljeća. Nogometaši su karantenu u šali zvali Sing-Sing. 

Sing-Sing je poznata američka kaznionica pa je jasno kako su igrači u početku prihvatili odlazak u izolaciju. Dinamo je još prije 60 godina adaptirao prostorije na stadionu u Maksimiru gdje su igrači znali provoditi vrijeme od ponedjeljka do petka, od 9 do 17 sati, a ukoliko se utakmica igrala u Zagrebu znali su tu provoditi i noći, i subote i nedjelje.

karantena2.jpgU početku je na stadionu bio samo restoran s biljar salom, a zatim su napravljene tri sobe sa po šest kreveta, soba za dnevni boravak i ručavanje te kuhinja u kojoj je godinama, tiho i u sjeni, radila izuzetno skromna i simpatična kuharica Barica Horvat.

Teta Barica, kako su je igrači od milja zvali, godinama se brinula za mnoge naše generacije nogometaša i o njihovim kulinarskim prohtjevima, koji usput rečeno i nisu bili mali. U klub je došla dok je još trener bio Ivica Horvat. Teta Barica hranila je Škorića, Dautbegovića, Ramljaka, Zambatu, Belina, Roru, Gucmirtla, Blaškovića, Zambatu, Gračanina pa sve do Vlaka, Zajeca, Cerina, Mlinarića, Kranjčara, Deverića, Cvetkovića, Munjakovića...

karantena6.jpgŠto su tada o karanteni mislili igrači pročitajte u njihovim izjavama.

DRAŽŽAN JERKOVIĆ: Karantena odvaja nogometaše od obitelji, prisiljava ih na drugačiji režžim i to realno gledajući nije dobro. Najbolje bi bilo da igrači bez kontrole žžive normalnim žživotom. No, s obzirom da odnos naših nogometaša prema profesionalnom nogometu još nije idealan, bilo bi pogrešno odreći se karantena.

MARIJAN BRNČIĆ:

Ako smo profesionalci, onda tome moramo podrediti i privatni žživot.

DANIJAL PIRIĆ:

U braku sam godinu i pol dana i imam kćerku od četiri mjeseca. Ja sam se navikao na odvojen žživot. To mi je, ako hoćete, i dobar trening pred odslužženje vojnog roka. ŽŽene su više pogođene od nas.

karantena7.jpgKRASNODAR RORA: 

Bili smo disciplinirani i bez karantena, ali ovo nam je zaista potrebno. Moja supruga je navikla u ovih godinu i pol da me nema kod kuće.

BRANKO GRAČANIN:

Ne mogu praviti planove oko odlaska kada sam sputan ovim propisima, no ovakav način žživota svakako je koristan, mada se ipak malo pretjeruje. Obiteljski žživot praktično je ravan nuli.

MARIJAN ČERČEK:

U početku je bilo teško odvojiti se od kuće, ali sada smo se navikli. Nama mladima ovakav način žživota je potreban jer nam pomažže da se bržže afirmiramo.

SLAVEN ZAMBATA:

Nije mi simpatičan ovaj žživot, ali je koristan. Uz to imam obvezu ožženiti Brnčića i Ramljaka pa im sada pričam kako brak ima i dobrih strana. Ova karantena je dobra, samo što je mi u šali zovemo Sing-Sing.

karantena8.jpgDanas u Maksimiru imaju sve što mogu požželjeti od odličnih terena, udobnih kreveta do zajedničkog dnevnog boravka u kojemu imaju sve za zabavu. Sve izgleda impresivno i uređeno s puno ukusa. Hotel pod južžnom tribinom nosi ime '67 po najslavnijoj plavoj generaciji.

Otvaranje hotela dokaz je da naš klub prati svjetske trendove i praksu najvećih svjetskih klubova. Igrači na stadionu imaju apsolutno sve što trebaju pa u budućnosti očekujemo još bolje rezultate.

karantena9.jpg