okvaraji1.jpgHrvatska je poznata kao jedna od najtolerantnijih držžava u Europi te se stranci ovdje mogu osjećati potpuno sigurno. U Dinamu je danas puno stranaca i izuzetno su dobro prihvaćeni. Ovo je kratka priča o prvom strancu u našim redovima, i općenito u bivšoj YU ligi. Radi se o Nigerijcu Samuelu Okwaraiju, danas nažžalost pokojnom igraču kojega su Nigerijci zvali Patriot. Bio je jednostavan i simpatičan crni momak iz našeg dvorišta.

Samuel je još kao dječak napustio siromašnu Nigeriju i sreću potražžio u Italiji gdje je upisao nogometnu školu Rome. Paralelno s nogometom gurao je i studij prava te je diplomirao u roku.

okwaraji-statue-at-national-stadium-surulere-lagos.jpg U Dinamo ga je doveo menadžžer Naletilić. Zabio je tri gola Budućnosti iz Hodošana, ali je upisao samo jedan prvenstveni dvoboj pri kraju sezone 1985./86. u pobjedi protiv Prištine 4:3. Tadašnji trener Ćiro Blažžević nije mu dao više.

Nakon Dinama Samuel je otišao u Stuttgart pa na posudbu u Ulm, odakle je na ljeto 1988. otputovao na afrički Kup nacija u Maroko. Kamerunu je u skupini zabio najbržži gol u povijesti natjecanja, a iste su selekcije kasnije igrale i finale (Kamerun pobjednik).

Igrao je i na Olimpijskim igrama u Seulu. Tada se nije znalo da ima problema sa srcem i to je presudilo. U kolovozu iduće godine igrao je za Nigeriju protiv Angole i u 77. minuti se srušio. Stadion u Lagosu je zanijemio, liječnici su učinili sve, ali spasa nije bilo. Otišao je već sa 25 godina.

U domovini ga nisu zaboravili. Ispred nacionalnog stadiona stoji njegov spomenik, a na 20. godišnjicu smrti organizirana je i utakmica Samu u čast. Stadion u rodnom Orluu nosi njegovo ime, a sunarodnjaci ga zovu Patriot (s velikim P) jer je uvijek isticao pripadnost Nigeriji. Majka mu je prije nekoliko godina primila osobnu donaciju tamošnjeg premijera. Sama Nigerijci nikada neće zaboraviti.

Bio je dobar tehničar i izrazito brz, ali tada smo imali dobru momčad, a i stranci su se tada jako teško probijali. Dolazili su Moreno, Medford i Gonzalez, ali nisu prošli. Kao čovjek je bio odličan tip. Veseo, uvijek za zafrkanciju. Naučio je i puno hrvatskog jezika u tom kratkom roku. Bila je to tužžna i kratka priča o prvom Dinamovom strancu.

okvaraji2.jpg