skorin_gol_naslov.jpgNa dan kada se prisjećamo jedne velike Dinamove utakmice protiv Crvene zvezde koja nikada nije odigrana, prisjetit ćemo se i jedne koja je odigrana dvije godine ranije pred 45.000 gledatelja. Bio je to derbi u pravom smislu riječi, a posebno nam je u sjećanju ostao zbog Škorinog gola koji se i danas prepričava u navijačkim krugovima. Od naših članova na toj su povijesnoj utakmici bili Heć, Trun i Bero. 

Ne sjećam se kada je Zvezda toliko nadigrala Dinamo u Maksimiru kao na toj utakmici pa je pobjeda u to bila slađa, a igrač utakmice bio je golman Marijan Vlak koji je poskidao sve udarce Zvezdinih napadača. Najviše je prijetio "Sin razmetni" Boro Cvetković, ali je Vlak taj dan zaključao svoja vrata.

skorin_gol1.jpgNa primjedbu jednog navijača koji je nazvao na Radio Sljeme gdje je gostovao Haris Škoro, Hare je duhovito odgovorio. Pitanje, tj. primjedba je glasila: Sramota je da ste se 70 minuta branili i to u Maksimiru.

Odgovor je bio: Prošle jeseni na Marakani Zvezda se branila 95 minuta. Već u svlačionici prije izlaska su se branili i nažžalost obranili. Ovaj put mi smo pobijedili.

Na toj utakmici u Beogradu najveći tragičar bio je upravo Škoro koji je zapucao četiri stopostotne prilike pa mu je Zvezda ostala veliki dužžnik. Dug je vratio na ovoj utakmici i to na kakav način. Bio je to gol za špicu svake nogometne emisije.

Mirko Lulić je poslao dugu loptu daleko naprijed, Škoro je bio okružžen obrambenim igračima Zvezde, ali ipak mrtav hladan. Lopta se prvo prilijepila za kopačku pa zatim poletjela uvis preko prvog protivnika, zatim i preko drugog, a kada mu je golman Davidović krenuo ususret milimetarskom je preciznošću naciljao nebranjeni dio mrežže.

Uostalom, pogledajte tu majstoriju i sami, ali obratite pažnju i na ono što je Vlak obranio Bori Cvetkoviću te pred sam kraj utakmice i Piksiju Stojkoviću.

Inače protiv Crvene zvezde imamo sljedeći skor u međusobnim utakmicama:

Razdoblje
   Natjecanje Utakmice  Pobjede  Neodlučeno  Porazi    
1946.-1991.      Prva liga 89 29 28 31    
1946.-1991.      YU kup 16 4 5 7    
1945.-1991.      Prijateljske 33 11 9 13    
1946.-1991.      Ljetna liga 6 2 0 4    
1945.-1991.      Ukupno 144 47 42 55    

Kao što se možže vidjeti, bili su uspješniji u svim natjecanjima od nas, no danas ih nema nigdje dok Dinamo već 8 godina igra po skupinama europskih natjecanja.

Najviše pogodaka, čak 14, Crvenoj zvezdi je zabio Zlatko Kranjčar, a iza njega slijede Slaven Zambata (13), Snješko Cerin (12), Boro Cvetković (9), Zvonimir Cimermančić (9), Dražžan Jerković (9), Franjo Wolfl (8), ŽŽeljko Matuš (6), Ivica Kiš (5), Aleksandar Benko (5) itd.

skorin_gol3.jpg