partizan_naslovna.jpg Nakon Bljeska i Oluje slijedio je Tornado. Prošlo je jedanaest godina od povijesne utakmice kada je Dinamo, tada pod imenom Croatia, u drugom pretkolu Lige prvaka deklasirao beogradski Partizan sa 5:0. 

Utakmica između Dinama i Partizana bio je prvi ogled hrvatskog i srpskog kluba poslije Domovinskog rata što je susretu dalo ogroman naboj. Takva utakmica više se nikada neće ponoviti. Na Maksimiru se natiskalo 40.000 gledatelja iz svih krajeva Hrvatske pa čak i iz Australije i Amerike. Dva sata prije početka utakmice stadion je pun, a atmosfera neviđena. Bilo je to vrijeme kada nije bilo preporučljivo navijati za Dinamo i kada su Dinamovi navijači proglašavani jugonostalgičarima, soroševcima, plaćenicima i ostalim pogrdnim imenima. Prije utakmice dijelili su nekakve letke gdje su nas pozivali da navijamo za Croatiju, a ne za Dinamo, budući da su po njima navijači Dinama rušitelji mlade hrvatske države. To nas je još više motiviralo da navijamo za Dinamo.

partizan1.jpgU gradu je bila ludnica već od jutarnjih sati. Otišli smo u Importane centar i kupili veliku Dinamovu zastavu. Kada smo došli na stadion, ostali smo bez nje jer su nam ju na ulazu oduzeli. Nije bilo dozvoljeno unositi transparente i zastave s Dinamovim grbom. Bili smo strašno ljuti i razočarani. Kada se danas toga sjetim, ne mogu vjerovati što su tada sve radili ne bi li natjerali ljude da navijaju za Croatiju. Hvala Bogu nikada im to nije uspjelo. Godinu dana nakon toga, na utakmici protiv Ajaxa u Ligi prvaka, represija je bila još gora tako da su nam skidali i dresove. Ja sam svoj spasio jer sam imao gornji dio trenirke.

partizan3.jpgPrva utakmica u Beogradu završila je pobjedom Partizana 1:0, a naši igrači su se propisno ispromašivali. Silvio Marić zapucao je nekoliko zicera, baš kao i Marko Viduka koji je dva puta pogodio okvir gola. Trener Marijan Vlak sjajno je posložžio momčad u uzvratnoj utakmici. Dinamo je već u prvih 25 minuta vodio 3:0 golovima Silvija Marića, Igora Cvitanovića i Marka Viduke. Što god su uputili prema golu, ulazilo je. Do kraja poluvremena još se jednom Marić upisao u listu strijelaca tako da se na poluvrijeme otišlo sa prednošću od četiri gola. Partizanu nije pomogao ni sudac Veissiere koji je dosudio nepostojeći jedanaesterac, no Ladić je čak dva puta zaustavljao udarce Vukičevića-najprije onaj direktni, a zatim i odbijanac sa samo nekoliko metara. Točku na i u nastavku je stavio Igor Cvitanović svojim drugim pogotkom. Cijela je Dinamova momčad odigrala sjajno, a treba napomenuti da je Edin Mujčin asistirao kod četiri pogotka. 

partizan5.jpgSilvio Marić proglašen je igračem utakmice. Za svoju igru dobio je čistu desetku. Prisjeća se: "Za mene sigurno, a i za većinu suigrača, bila je to najtežža utakmica u karijeri. Psihološki pritisak ogroman, poslije onih nes(p)retnih 0:1 iz prvog ogleda, najviše mojom zaslugom. Što sam tamo sve zapucao! Stigli smo na stadion sat i pol prije utakmice, izašli na teren gdje nas je dočekao pakao. Pune, glasne tribine ujedinjene u žželji da pobijedimo. Priznajem, uplašio sam se. U kabini nitko ni s kim nije prozborio ni riječ. To mi se nikad prije ni poslije nije dogodilo. Osjetio sam u zraku strah kod svih, onaj pozitivni, motivirajući. Kad smo izašli, kad sam na Mujčinov pas zabio vodeći gol, a Ladara obranio jedanaesterac, sve je dalje proteklo u neviđenom transu. Bilo je samo pitanje koliko ćemo im utovariti." 

partizan7.jpgTog 30. srpnja 1997. na tribinama maksimirskog stadiona, nakon sedam godina, bio je i Petar Todorović, jedan od najvećih i najpoznatijih dinamovaca koji žživi u Beogradu. Nakon sjajne Dinamove utakmice nije mogao sakriti suze radosnice što je opet na Dinamovoj utakmici. Lako je bilo biti dinamovac u Zagrebu, ali navijati za Dinamo u Beogradu bilo je već nešto drugo. Član kluba je od 1955. godine, a po beogradskim "kafanama" skupljao je nove članove što je bilo prilično opasno. Za kraj ću nabrojati igrače koji su nastupili u toj povijesnoj utakmici: Dražžen Ladić, Dario Šimić, Goran Jurić, Kruno Jurčić, Danijel Šarić, Edin Mujčin, Zoran Brlenić, Robert Prosinečki, Silvio Marić, Vladimir Petrović, Damir Krznar, Marko Viduka, Stjepan Tomas i Igor Cvitanović.