1._finale_kupa.jpgUoči sutrašnjeg finala Kupa protiv Splita na Maksimiru, gdje će se vijoriti i naše zastave, prisjetimo se prvog finala koji je odigran 1992. godine u kojemu su igrali Dinamo (tada pod imenom HAŠK Građanski) i Inker iz Zaprešića. Prva finalna utakmica igrana je u Zaprešiću i završila rezultatom 1:1, a onda u uzvratu pred 30.000 glasnih navijača šok i nevjerica - Inker je pobijedio 1:0 i ušao u povijest kao prvi osvajač nogometnog Kupa Hrvatske.

Hrvatska nogometna liga svoje početke bilježži 1991. godine. Sa osamostaljivanjem Republike Hrvatske iz SFRJ, te agresijom od strane JNA, nestala je svaka logika da hrvatski klubovi sudjeluju u raznim rangovima tada umiruće Yugolige. Tako je sezona 1990./1991. bila zadnja sezona u kojoj je ta liga bila cjelovita.

U proljeće 1992. i služžbeno je krenula Prva hrvatska nogometna liga. Brojala je 12 klubova: HAŠK Građanski (danas Dinamo), Hajduk, Rijeka, Osijek, Zagreb, Inker, Istra, Cibalia, Varteks, Zadar, Šibenik i Dubrovnik. Sudionici su dobiveni na temelju plasmana u zadnjoj sezoni natjecanja u ligi bivše držžave. Prvu utakmicu odigrali su na Maksimiru HAŠK Građanski i Cibalia (2:0). Prvenstvo smo završili tek na petom mjestu pa je Kup bio jedina nada za osvajanjem trofeja.

1._finale_kupa2.jpgPrvo poluvrijeme finalnog dvoboja u Zaprešiću odigrano je po priličnoj sparini pred krcatim zaprešićkim gledalištem. Modri su pogotkom ŽŽeljka Adžžića dvije minute prije kraja imali lijepu šansu pred uzvrat u Zagrebu.

Adžžić je izjednačio iz situacije koja nije mirisala na pogodak, čak se stjecao dojam da i nije gađao mrežžu, no lopta je na putu prema golu zahvatila Soldu te dobila parabolu, neuhvatljivu za već istrčalog golmana Inkera.

1._finale_kupa3.jpgU zadnjim sekundama prve utakmice još je Vlaović bio sam pred vratima, što je on obično zabijao, ali taj put je bio brzoplet i neprecizan. Plavi su tako u zadnje dvije minute od poraza došli gotovo do pobjede. Odluka je padala u Maksimiru, a trener Inkera, Ilija Lončarević, hrabro je najavio: Mi idemo u Maksimiru na pobjedu! Tako je i bilo.

Iako su iz prve utakmice donijeli povoljan rezultat, Modri su u veličanstvenom dekoru pred 30.000 glasnih navijača uspjeli izgubiti od donedavnog trećeligaša. Kao i u prvenstvenom susretu te godine, u kojemu su također slavili gosti iz Zaprešića 2:0, tako su se i u uzvratu dobro snašli, vrlo brzo postigli pogodak koji se potom pokazao i odlučujućim.

1._finale_kupa4.jpgZanimljivo strijelac pobjedničkog pogotka bio je iz redova otpisanih Dinamovih igrača, Damir Kasumović. On je preciznim udarcem glavom u 18. minuti ušao u povijest jer je tim golom donio svojoj ekipi prvi Hrvatski nogometni kup.

Veliki broj gledatelja bio je žželjan prvog trofeja u Republici Hrvatskoj. Nije ih otjerao ni pljusak, nego su nijemi ostali na svojim mjestima nevjerujući da su njihovi ljubimci ostali praznih ruku te da se na Maksimiru neće igrati europske utakmice jer se ni kroz prvenstvo nisu izborila prva tri mjesta.

1._finale_kupa1.jpgPlavi su napadali svim snagama, čak je i vratar Dražžen Ladić pred kraj utakmice došao u pomoć napadu, no sve je bilo uzaludno. Zaprešićani su se branili i obranili te osvojili prvi Hrvatski nogometni kup kojeg je osmislio poznati slikar Ivan Rabuzin. Pehar je igračima Inkera predao tadašnji izaslanik predsjednika Franje Tuđmana, Stjepan Mesić.