13.5Točno na današnji dan, 1990. godine, u Maksimiru se odvijala prava drama. Dinamo i Crvena zvezda trebali su odigrati utakmicu koju nikada nisu odigrali, a koja će kasnijim razvojem događaja ući u povijest. Taj su dan nogometaši stajali sa strane, a glavnu su ulogu imali navijači i tadašnja milicija. Fotografije Bad Blue Boysa, Zvonimira Bobana, Dinama i Hrvatske toga su dana obišle cijeli svijet.

Mitska utakmica trebala se odigrati nekoliko dana nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, u vrijeme početka raspada Jugoslavije, u nedjelju, 13. svibnja 1990. No, umjesto nogometne utakmice, dogodio se navijački okršaj. Godine koje su uslijedile bile su u znaku krvoprolića, razaranja, humanitarne katastrofe i drugih strahota. Takav razvoj događaja dao je toj neodigranoj utakmici mitski status, budući da mnogi u Hrvatskoj tvrde da su upravo maksimirski događaji 13. svibnja bili uvod u Domovinski rat, iako je on započeo tek godinu dana poslije.

Maksimirski sraz Bad Blue Boysa i Delija čak je američka televizijska kuća CNN uvrstila na četvrto mjesto na top ljestvici pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet. Taj je događaj završio i u školskoj literaturi. U svom članku povjesničar dr. Nikica Barić ističe kako je ta neodigrana utakmica, koja se pretvorila u nasilnički obračun, mobilizirala hrvatsku javnost više od svih dotad viđenih zbivanja.

Naša udruga svake godine pali svijeće i polažže vijenac ispred spomenika poginulim Dinamovim navijačima u Domovinskom ratu.

Neka im je svima vječna slava i hvala!

vijenacbbb