manchester19malaNikada nismo i nećemo veličati poraze, ali Dinamo je u Manchesteru odigrao solidnu i čvrstu utakmicu. Igračima i treneru nemamo što zamjeriti jer su protiv jakog i moćnog suparnika odigrali onoliko koliko su mogli. Manchester City je jednostavno drugi svijet. To je najbolja ekipa koju sam gledao uživo, a gledao sam gotovo sve najveće klubove svijeta: Manchester United, Real Madrid, Arsenal, Bayern, Juventus, Atletico Madrid, Porto, PSG, Ajax, Benficu...

Naravno da smo se potajno nadali iznenađenju, to je normalno, to je navijački, ali to jednostavno nije bilo realno. To je takav presing po cijelom terenu da je to nešto nemoguće. Osim toga, toliko su brzi i tehnički superiorni da nije ni čudo što protiv gotovo svake ekipe imaju posjed lopte oko 70%. Njima je svejedno protiv koga igraju. Oni melju protivnike od prve do zadnje minute.

Watford, koji ima skuplju momčad od Dinama, je prije tjedan dana na Etihadu dobio 8 komada, Schalke 7, Chelsea 6, Manchester United i Arsenal 3 itd. Mi smo primili samo 2. Bila je vidljiva impresioniranost naših igrača protivnikom i stadionom. A tko ne bi bio? Pa igrali su protiv najmoćnijeg kluba na svijetu. To je jednostavno drugi svijet. S njima eventualno mogu ravnopravno igrati Real, Barcelona, Bayern, Juventus, Liverpool i PSG. I to bi otprilike bilo to. Ostali jako teško ili nikako.

City je momčad vrijedna 1,2 milijarde eura i spada u uski krug favorita za naslov prvaka Europe, a po onome što sam vidio mislim i da su prvi favoriti. Eto što mogu od prosječnog kluba napraviti šeici i nafta. Valjda ih zato nitko (osim njihovih navijača) ni ne voli. S kim god smo pričali u gradu davao nam je podršku i zaželio da ih pobijedimo. Nažalost, to je bila samo pusta želja. Igraju ubitačno brzo, jaki su na lopti i protivniku ne ostavljaju puno prilika. Ako se otvoriš, možeš gadno stradati. Mislim da je Bjelica napravio najbolje što se moglo. Na bodove protiv njih ionako nismo računali, a nismo doživjeli blamažu kao, npr. Tottenham protiv Bayerna. Dinamo je uspio ono što mnogi nisu - otišao je s podnošljivim porazom s Etihada. Osim poraza, sve drugo je za pohvalu: zalaganje, borbenost, taktička disciplina, želja... Naša su šansa Šahtar i Atalanta. To smo i prije znali.

U Manchester smo letjeli direktnim letom iz Budimpešte. Na putu je sve prošlo u najboljem redu. U avionu nije bilo nijedno slobodno mjesto, a nazad smo išli sa stotinjak Boysa koji su se istim letom vraćali s utakmice. Ponovno su bili sjajni. Navijali su svih 90 minuta, a Englezi su ih u čudu gledali. Gdje god smo se kretali po gradu sreli bismo naše navijače. Iako se ponekad čini da Dinamo ima malo navijača, to uopće nije točno. U Manchesteru nas je bilo oko 1.500, a znajte da to i nije baš jeftino putovanje. Naši su navijači jednostvano takvi. Pale se samo na velike tekme. Protiv Belupa opet možemo očekivati nekih 3.000 gledatelja. Hoće li se to ikada promijeniti da ljudi iz Zagreba i okolice počnu dolaziti i na tzv. male utakmice, ne znam.

Manchester nam se kao grad uopće nije svidio. Slobodno mogu reći da je Zagreb za Manchester velegrad. Da nemaju ta svjetski dva poznata kluba, bio bi to grad u koji vas ništa posebno ne može privući. Klasični industrijski grad. Kažu da je i Liverpool sličan. Nadam se da ćemo i njih jednom izvući pa da se i sami uvjerimo. To je jedini klub uz Barcelonu koji bi jednoga dana volio vidjeti u skupini s Dinamom. To su još jedini pravi velikani protiv kojih nismo igrali. Osim Etihada, obišli smo i kultni Old Traford. I jedan i drugi stadion ostavljaju bez daha. Od naših su članova na tekmi bili Bračun, Damir i Saša Milobara s obitelji. On je do Manchestera potegnuo iz Dublina gdje živi i radi. Pozdrav Saši i njegovoj obitelji!

Sve ovo o čemu sam pisao i puno više od toga pogledajte uskoro u fotogaleriji.

Manchester City Dinamo 056