humanitarna zaklada naslovUoči nove godine, za našu je udrugu i njenog predsjednika stiglo veliko priznanje. Jučer je predsjednica Uprave Dinama Vlatka Peras nazvala predsjednika udruge i obavijestila ga da ulazi u Izvršni odbor humanitarne zaklade "Nema predaje" koja se osniva sljedeći tjedan. Predsjednik udruge Damir Najmenik predstavljat će u odboru sve povjerenike i članove kluba kojih je u ovoj godini 15.000. To je još jedno priznanje našoj udruzi za rad i humanitarne aktivnosti kroz sve ove godine.

Naš je klub do sada podržao bezbroj humanitarnih akcija. Niti jedan klub ni tvrtka nisu napravili toliko humanitarnih akcija koliko Dinamo. U zadnjih su 20-ak godina posjetili vrtiće, škole, pomagali djeci, studentima, radnicima, generalima, bivšim igračima, tvrtkama, sportskim kolektivima, životinjama itd. Naš je klub puno puta pokazao i drugu stranu nogometne igre i veliko plavo srce, baš kao i Udruga navijača Dinama iz Orahovice koja je organizirala mnoštvo humanitarnih akcija. Podsjetit ćemo na one najvažnije.

Do sada smo organizirali deset Plavih noći i svaka je bila humanitarnog karaktera. Pomogli smo Dječjem vrtiću "Palčić" u Orahovici, dinamovcu Marijanu Šimiću koji je teško stradao 1990. godine na utakmici u Splitu, Nikolini Madavić učenici Srednje škole "Stjepan Ivšić" kojoj je dijagnosticiran tumor, našem prijatelju Hazimu kojemu je s trinaest godina dijagnosticiran reumatoidni artritis, Dražženu Kaltenbacheru, članu naše Udruge koji je od 1984. godine u invalidskim kolicima, štićenicima Doma za stare i nemoćne "Vedri dani" u Orahovici, jednoj obitelji u potrebi koja je žželjela ostati anonimna, Udruzi za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama "Jaglac", samohranoj majci s dvoje malodobne djece s područja Orahovice te obitelji Brekalo iz Duge Međe.

Osim toga, sudjelujemo na humanitarnim i memorijalnim turnirima, donirali smo sredstva za obnovu orahovačke crkve i za Dinamove legende, sudjelovali u akciji prikupljanja pomoći za obitelji poginulih kornatskih vatrogasaca, za djecu Vukovara i za stradale u poplavljenoj Slavoniji, donirali sredstva za obnovu vukovarskog vodotornja, osigurali sjedalice s maksimirskog stadiona za nogometne klubove u Orahovici, Čačincima i Velikom Rastovcu. Svake godine u mjesecu svibnju polažžemo vijenac i palimo svijeće ispred spomenika poginulih Dinamovih navijača u Domovinskom ratu, dok u studenom odlazimo u herojski grad Vukovar.

Na prošloj je Skupštini kluba donijeta odluka o osnivanju Zaklade pod imenom "Nema predaje", a sljedeći će tjedan ona i formalno biti pokrenuta. Svrha će Zaklade biti pružanje pomoći socijalno i zdrastveno ugroženim osobama i funkcionirat će po načelu socijalne solidarnosti. Ona će pomagati i razvoju mladih igrača, navijačima i imat će humanitarnu crtu. Puno je naših bivših velikih igrača koji su došli u poteškoće. Zaklada će imati svoje organe, dakle Statut i Izvršni odbor, a početni će kapital dati Dinamo. Izvršni će odbor biti u sastavu: Vlatka Peras kao predsjednica te Krešimir Antolić, Amra Peternel, Damir Krznar i Damir Najmenik kao članovi odbora.