gs2020zgU ponedjeljak je u Maksimiru održana redovna godišnja Skupština GNK Dinamo na kojoj se razgovaralo o brojnim temama. Najviše se pričalo o financijskoj situaciji te o izgradnji novog stadiona. Skupština je počela minutom šutnje za Dinamovog kroničara i uglednog novinara Fredija Kramera. Najviše se vremena u raspravama zastupnika potrošilo na prepucavanje oko izmjena i dopuna Statuta, nakon što Gradski ured nije prihvatio prijedloge s prošle Skupštine.

Klub je tijekom 2019. ostvario prihod od 382.435.429 kuna. Nakon podmirenih rashoda (oko 369 milijuna kuna) GNK Dinamo je u prošloj godini ostvario bruto dobit od 13,4 milijuna kuna. Istovremeno je Republici Hrvatskoj uplatio gotovo 34 milijuna kuna na ime poreza i prireza, dok je u isto vrijeme od Grada dobio oko 14 milijuna namjenskih sredstava za stadion koji je u gradskom vlasništvu i za omladinsku školu.

Prošle godine preko 37 milijuna kuna plaćenog poreza, a od Grada se dobilo oko 15 milijuna namjenskih sredstava. Zaključak: Dinamo plaća dvostruko više poreza, nego što dobiva sredstava od Grada, a taj isti Grad mu nije u stanju osigurati zemljište za gradnju stadiona, a kamoli novi stadion.

Najveću stavku u prihodima za 2019. Dinamo je ostvario od rezultata u UEFA-inim natjecanjima (osmina finala Europske lige, te Liga prvaka) te FIFA-e (naknade za igrače na Svjetskom prvenstvu). Sveukupno, 220.626,115 kuna. Čak 111 milijuna više nego u 2018. godini.

Od prodaje suvenira (2,6%), ulaznica (5,4%) i TV prava (0,8%) Dinamo je ostvario gotovo 9% ukupnih prihoda. To je značajan iskorak u odnosu na 2018. kada je to iznosilo jedva 3%. Međutim, u usporedbi s klubovima iz Liga petice, to su skromni rezultati. U Španjolskoj i Francuskoj spomenute stavke budžeta iznose 50-60%, u Njemačkoj i Italiji 70-80%, a u Engleskoj između 80-90% klupskog proračuna i upravo zbog toga su Dinamovi rezultati u Europi fascinantni. To spada u rubriku vjerovali ili ne.

Treba napomenuti da u prošloj godini nije bilo značajnijih transfera, tako da će ova 2020. biti financijski još uspješnija od 2019. zbog prodaje Olma, a vjerojatno i još nekoga do kraja godine. U svakom slučaju, 2019. bila je izuzetno uspješna i u sportskom i u financijskom pogledu.

Dan prije Skupštine, predsjednik udruge bio je na utakmici Dinamo-Istra koju smo rutinirano dobili 2:0 golovima Dilavera i Majera, a nakon te utakmice bio je gost na utakmici Dinamovih povjrenika i članova koji su igrali prijateljsku utakmicu na igralištu pored Maksimira. Više u fotogaleriji.

re12