ekipa za povijestDinamo se sinoć u dvoboju protiv CSKA velikim slovima upisao u povijest europskog nogometa. Istina, nismo uspjeli sačuvati mrežu netaknutom u svih šest utakmica, čemu smo se nadali, ali smo postavili rekord od 525 minuta bez primljenog pogotka koji će teško biti nadmašen. Ne samo da smo ove sezone ispisali povijest, nego smo se u zadnje dvije utakmice poigravali s Feyenoordom i CSKA. Ovo je Dinamo koji smo godinama sanjali. San se nastavlja...

Kad se samo sjetim svih onih europskih razočaranja iz 80-ih godina prošlog stoljeća kada smo redom ispadali od Benfice, Sportinga, Porta, Stuttgarta i Auxerrea. Zatim 90-ih nesretna ispadanja od Steaue i Newcastlea. Uvijek je nešto nedostajalo za prolaz. Uvijek je odlučio neki nesretni gol, jedanaesterac, isključenje ili sudački previd. Sanjali smo konkurentan Dinamo u Europi. To smo doživjeli krajem 90-ih godina kada smo dva puta zaredom igrali Ligu prvaka. Čak smo jednom i završili na drugom mjestu, ali to je bila jedna od rijetkih sezona kada je u drugi krug išao samo pobjednik skupine.

I onda je došla 2005. godina i "Liga za bedaka". Nakon te blamaže, klub se svake godine sve više dizao. Dinamo je bio prvi klub koji je shvatio da dobra organizacija unutar kluba te vrhunska nogometna akademija i dobra skaut služba donose boljitak. To rade svi ozbiljni nogometni klubovi Europe, a Dinamo je zadnjih godina ušao u to ozbiljno društvo. Dinamo je u zadnjih 14 godina čak 13 puta igrao u skupinama europskih natjecanja, što je podatak s kojim se jako malo klubova u Europi može pohvaliti. Samo oni najveći poput Reala, Barcelone ili Bayerna.

Sinoć protiv CSKA i tjedan dana ranije protiv Feyenoorda naši su igrači na terenu izgledali toliko nadmoćno kao da igraju neku utakmicu u HNL-u. Niti jednog trenutka nismo morali strahovati za rezultat, a priznat ćete da to u prošlosti baš i nije bio slučaj. Ljudi moji, ovaj Dinamo nije izgubio 13 utakmica zaredom u Europskoj ligi! U 18 utakmica u skupinama Lige prvaka i Europa lige, u zadnje tri sezone, izgubili smo samo dva puta - od Manchester Cityja i Atalante. To je podatak za naklon do poda. To je atomski Dinamo.

Velika je šteta što nije moglo biti gledatelja na tribinama jer Dinamo je zaslužio ogroman pljesak za sve ono što su ponudili u dosadašnjem dijelu sezone. Nadamo se kako će se na proljeće publika vratiti na tribine i nagraditi naše igrače pljeskom jer su to oni definitivno zaslužili.

Na kraju moram spomenuti i trenera Zorana Mamića koji je radio u nemogućim uvjetima, a ipak je uspio ostvariti povijesni uspjeh. Ekipa mu je odlično posložena, motivirana i izbalansirana. Pogledajte samo na fotografijama iz svlačionice tu sreću, zadovoljstvo i zajedništvo. Svi igrači koji su partiicipirali ove jeseni u Europi bili su na razini. Svi su ugradili svoj kamenčić u izgradnji europskog Dinama, a usput su i afirmirani mnogi mladi igrači. Sve je bilo za pet. Svaka čast treneru, upravi kluba, svim igračima i zaposlenicima. Svi su oni zajedno ispisali povijest.

ekipa za povijest1